COVID-19 este o pandemie globală, răspândită de un virus care nu cunoaște granițe. Nicio țară nu va fi complet restabilită până când COVID-19 nu va fi combătut peste tot în lume, iar Canada contribuie la acest efort internațional. Cercetătorii canadieni, alături de cei din întreaga lume, s-au angajat într-o cursă contra cronometru pentru a dezvolta diagnostice, tratamente și vaccinuri care vor salva vieți, vor proteja sănătatea și siguranța oamenilor de pretutindeni și vor pune bazele unei redresări economice durabile la nivel mondial.

În acest spirit, premierul Trudeau s-a alăturat astăzi altor lideri la nivel mondial pentru a lansa Coronavirus Global Response. Aceasta este o campanie internațională care într-o primă fază își propune să strângă peste 8 miliarde de dolari (US) pentru a veni în sprijinul cercetătorilor și inovatorilor care caută soluții pentru a testa, trata și proteja populația lumii și pentru a preveni o extindere și mai mare a COVID-19. Fondurile vor proveni de la guverne, fundații și din sectorul privat.

Inițiativa aparține Comisiei Europene, iar summitul virtual de astăzi a reunit lideri precum Ursula von der Leyen, președinta CE, cancelarul german Angela Merkel, președintele Franței Emmanuel Macron, prim-ministrul britanic Boris Johnson, premierul Japoniei Shinzo Abe, premierul Israelului Benjamin Netanyahu și, desigur, prim-ministrul Canadei Justin Trudeau. O absență notabilă: Statele Unite, administrația Trump refuzând să participe. Fundația Bill și Melinda Gates a fost însă prezentă și a promis o contribuție de 125 de milioane de dolari US.

„Cursa pentru descoperirea unui vaccin împotriva acestui virus nu este o competiție între țări, ci cel mai urgent efort comun din timpul vieților noastre”, a afirmat premierul britanic Boris Johnson, care a contractat COVID-19 luna trecută și s-a aflat timp de mai multe zile la terapie intensivă.

„Nu se poate ca cele mai bogate țări să aibă un vaccin și să nu-l împartă cu restul lumii”, a declarat la rândul său Justin Trudeau.

La ora actuală, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, opt vaccinuri se află în prima fază a studiilor clinice și alte 94 sunt în curs de a fi dezvoltate.

Până în prezent, guvernul canadian a anunțat investiții de peste 850 de milioane de dolari care coincid cu obiectivele acestei strângeri de fonduri. Ele includ:
● mobilizarea cercetărilor medicale canadiene asupra coronavirusului și dezvoltarea de metode pentru a-l combate;
● sprijinirea dezvoltării accelerate a unui vaccin, inclusiv prin Coalition for Epidemic Preparedness Innovations și alți parteneri;
● găsirea unui tratament sigur și eficient pentru COVID-19 prin intermediul programului Solidarity Trial al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS);
● coordonarea efortului de secvențiere a genomului viral COVID-19 în Canada;
● sprijin pentru diagnosticarea COVID-19 în peste 20 de țări partenere;
● crearea de strategii de combatere a dezinformării, stigmatului și fricii.

CITIȚI ȘI:

O companie canadiană ar putea începe în luna iulie studiile clinice pentru un tratament privind COVID-19
Ottawa: Fonduri substanțiale pentru cercetarea medicală și dezvoltarea unui vaccin împotriva COVID-19
Comisia Europeană a lansat o platformă de schimb de date pentru cercetători
Canada și eforturile de salvare a ordinii mondiale existente