Obligația de a sta în carantină 72 de ore într-un hotel se aplică începând cu 22 februarie. Cheltuielile trebuie asumate de călători.

Călătorii aerieni care aterizează în Canada vor trebui să stea în carantină într-un hotel, pe cheltuiala lor, începând cu 22 februarie, potrivit premierului Justin Trudeau.

Măsura a fost anunțată la sfârșitul lunii ianuarie, guvernul avertizând că persoanele care sosesc din străinătate, indiferent de țară, vor trebui să facă la aeroport un test de depistare moleculară, cunoscut ca test PCR, și să aștepte rezultatul la acest test într-un hotel autorizat de guvern. Un al doilea test va trebui efectuat la sfârșitul perioadei de carantină, după 14 zile.

La ora actuală zborurile internaționale aterizează doar în patru aeroporturi canadiene: Montreal, Toronto, Calgary și Vancouver. Călătorii trebuie să facă o rezervare la unul din hotelurile aprobate de Agenția de sănătate publică, într-unul din cele patru orașe menționate, care reprezintă punctul lor de intrare în Canada. Detalii despre rezervări și lista hotelurilor desemnate aici.

Prețul de circa 2,000$ (pentru o familie), mult mai ridicat decât cel al unui sejur obișnuit de 72 de ore la un hotel, include pe lângă cameră și mâncare, costuri asociate transportului, curățeniei, măsurilor de securitate și de prevenire și control al infecțiilor.

Cei care obțin un rezultat negativ la testul de COVID-19 vor putea merge acasă – inclusiv să se îmbarce într-un zbor de legătură până la destinația finală – pentru a-și continua carantina obligatorie de 14 zile.

Cei care obțin un rezultat pozitiv vor fi transferați într-un centru de carantină desemnat de guvern, în ideea limitării la maxim a răspândirii noilor variante mai contagioase ale virusului SARS-CoV-2.

Potrivit ministrei Sănătății, Patty Hajdu, canadienii vaccinați nu vor fi scutiți de aceste măsuri.

Reamintim că noile cerințe de testare se adaugă celei în vigoare din 7 ianuarie 2021, potrivit căreia toate persoanele (peste 5 ani) care au ca destinație Canada trebuie să prezinte la îmbarcarea în avion rezultatul unui test PCR negativ. Ele nu înlocuiesc carantina obligatorie de 14 zile care trebuie respectată de toți călătorii non-esențiali. Guvernul federal a impus restricții de călătorie pentru majoritatea cetățenilor străini începând din martie 2020.

Modificări la frontiera terestră

Începând cu 15 februarie, cei care intră în Canada traversând frontiera terestră trebuie să prezinte dovada unui test negativ COVID-19 efectuat cu cel mult 72 de ore înainte. Lucrătorii esențiali precum șoferii de camion, furnizorii de servicii de urgență și rezidenții comunităților transfrontaliere sunt scutiți de această cerință.

De asemenea, persoanele care sosesc pe cale terestră pot intra furnizând dovada că au fost confirmate pozitiv pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 14-90 de zile anterioare intrării în Canada.

Premierul Trudeau a precizat în conferință de presă faptul că ofițerii de frontieră nu pot refuza în mod legal intrarea canadienilor în țară, dar cei care se prezintă fără dovada unui test ar putea primi amenzi de până la 3,000 de dolari.

Începând cu 22 februarie, călătorii care intră în Canada pe la un punct terestru vor fi, de asemenea, obligați să facă un test molecular COVID-19 la sosire, precum și la sfârșitul carantinei de 14 zile.

Cinci puncte terestre de intrare vor face teste la fața locului începând cu 22 februarie. Acestea sunt: St-Bernard-de-Lacolle (Autostrada 15), Quebec, Podul Queenston-Lewiston, regiunea Niagara, Ontario, Douglas, BC, Coutts, Alberta și St. Stephen, New Brunswick.

Unsprezece puncte de intrare suplimentare vor efectua testate la fața locului începând cu 4 martie: în Quebec – St-Armand și Stanstead (Route 55); în Ontario – Ambassador Bridge, Windsor, Blue Water Bridge, Point Edward, Lansdowne (Thousand Islands Bridge), Rainbow Bridge, Niagara Falls, Windsor-Detroit Tunnel și Fort Erie (Peace Bridge); în Manitorba – Emerson West Lynne; în British Columbia – Pacific Highway și Huntingdon.

84 de milioane de doze de vaccinuri anti-COVID-19 până în septembrie

Premierul Trudeau a prezentat vineri, 12 februarie, un scurt bilanț al aprovizionării cu vaccinuri. Astfel, până la sfârșitul lui martie, Canada va primi patru milioane de doze din vaccinul Pfizer.

Potrivit primului ministru, guvernul federal a achiziționat încă patru milioane de doze din vaccinul Moderna, făcând ca totalul dozelor cumpărate de la această companie biofarmaceutică să fie acum de 44 de milioane.

Până la sfârșitul luni septembrie, considerând doar aceste două vaccinuri aprobate în prezent, Canada va primi 84 de milioane de doze de vaccinuri anti-COVID-19. Guvernul federal rămâne așadar ferm în promisiunea sa ca până la sfârșitul lunii septembrie toți canadienii care doresc să se vaccineze să o poată face.

Alte trei vaccinuri – AstraZeneca, Johnson & Johnson și Novavax – așteaptă o aprobare de la Santé Canada.