Deoarece guvernele canadiene au neglijat timp de decenii producția locală de vaccinuri, Canada este acum total de dependentă de producția externă, într-un moment de maximă competiție pentru vaccinuri, dominat de naționalism.
La începutul lunii februarie, Ottawa a anunțat încheierea unui acord cu compania farmaceutică americană Novavax pentru ca aceasta să-și producă vaccinul său contra COVID-19 în Canada. Conform rezultatelor preliminare ale studiilor clinice, respectivul vaccin este eficient în proporție de 89,3%, iar producția sa – dacă este aprobată de Santé Canada – ar începe la sfârșitul acestui an. Adică la câteva luni de zile după termenul stabilit de prim-ministrul Justin Trudeau de a procura suficiente vaccinuri pentru toți canadienii.
Vaccinul ar urma să fie produs la Montreal, la noua fabrică a Consiliului Național de Cercetare al Canadei. Fabrica va fi gata în iulie 2021 și a beneficiat, în august 2020, de o investiție de 126$ milioane de dolari din partea guvernului federal. Vor putea fi produse aici aproximativ 24 de milioane de doze pe an, depinzând de vaccin.
Chiar dacă vaccinurile Novavax ce for fi fabricate la Montreal nu fac parte din planul guvernului federal ca până la sfârșitul lunii septembrie toți canadienii care doresc să poată fi vaccinați împotriva COVID-19, experții sunt de acord că această investiție oferă Canadei mai multe opțiuni pe măsură ce ne apropiem de finalul acestei pandemii încă imprevizibilă și îi asigură o mai bună pregătire pentru următoarele astfel de situații. Există deja multiple variante ale virusului SARS-CoV-2 iar imunitatea nu ține o veșnicie, așa că un vaccin fabricat aici este extrem de important.
Între timp însă, în ianuarie și februarie, Canada s-a confruntat cu întârzieri semnificative privind livrările promise de Pfizer și Moderna, lucru ce a forțat provinciile să-și reorganizeze în mod fundamental campaniile de vaccinare.
Ottawa continuă să ne asigure că înțelegerile vor fi onorate de către companiile farmaceutice și că până la sfârșitul primului trimestru vom avea totuși numărul promis de doze de la Pfizer și Moderna. În plus, prin intermediul programului COVAX, până în iunie Canada va avea acces și la cel puțin 1,9 milioane de doze din vaccinul AstraZeneca (dacă acesta va fi aprobat de Santé Canada). În ciuda acestui început dificil a campaniei de imunizare, guvernul federal menține sfârșitul lunii septembrie ca termen pentru vaccinarea tuturor canadienilor care doresc să fie vaccinați.
Deși temporare, întârzierile în primirea vaccinurilor au semnificații adânci. Marile puteri precum Statele Unite, Uniunea Europeană sau China au avantaje enorme la masa negocierilor. Canada e un jucător mai mic pe scena internațională și oricât de trainice ar părea prieteniile, de cordiale relațiile și de solide parteneriatele, când vine vorba de situații critice, interesul fiecăruia primează. Pentru Canada acest lucru înseamnă că nu întotdeauna se poate baza pe bunăvoința sau lanțurile de aprovizionare care trec pe la aceste mari puteri.
Naționalismul în materie de vaccin
Pe 8 decembrie 2020, Donald Trump a semnat un ordin executiv intitulat „America First”, menit să asigure americanilor un acces prioritar la vaccinurile anti-COVID-19. Ordinul stabilește un cadru pentru ca agențiile guvernamentale americane să dea o mână altor națiuni în eforturile lor de a-și procura vaccinuri, însă doar după ce cererea internă a SUA este satisfăcută.
Ministrul canadian al Afacerilor Interguvernamentale, Dominic LeBlanc, afirma atunci că acest ordin executiv nu va afecta dozele alocate cetățenilor canadieni de către Pfizer și alți producători de vaccinuri (Pfizer urma să livreze, în decurs de câteva zile, primele sale doze în Canada). Oficialii canadieni prevăzuseră deja acest tip de naționalism, a explicat ministrul, iar contractele nu au fost încheiate specificând un site anume de fabricare a vaccinurilor, Pfizer având unități de producție atât în SUA, cât și în Europa.
Nu e nicio surpriză că programul de vaccinare american trasat de administrația Trump a stat sub semnul sloganului „America First”. Însă nici sub administrația Biden, Canada nu vede vreun vaccin produs de Pfizer în SUA, la fabrica sa din Kalamazoo, Michigan, aflată la doar două ore de frontieră. Naționalismul în materie de vaccin își spune din nou cuvântul, căci Biden și-a propus să imunizeze 100 milioane de persoane în primele 100 de zile ale președinției sale.
Dozele care ajung în Canada de la Pfizer și Moderna sunt, așadar, fabricate în Europa. Or, Uniunea Europeană s-a confruntat la rândul ei cu o reducere substanțială a vaccinurilor promise. Sub presiunea cetățenilor săi și nemulțumită de explicațiile oferite de AstraZeneca – probleme de producție la fabrica sa din Belgia – similare celor invocate de Pfizer și Moderna, UE a adoptat un mecanism temporar pentru a controla transportul în afara Uniunii a vaccinurilor împotriva COVID-19 care sunt produse pe teritoriul său şi a interzice exporturile considerate „nelegitime”. Drept urmare, companiile farmaceutice trebuie să obțină permisiunea Comisiei Europene înainte de a exporta vaccinuri.
Deși Canada nu figurează pe lista țărilor scutite de această politică a UE, livrările de vaccinuri de la Pfizer și Moderna către Canada nu sunt afectate de măsurile luate de Europa – cel puțin aceasta este promisiunea făcută de Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, premierului Trudeau. Dar chiar și așa, situația nu face decât să sublinieze dependența Canadei vizavi de producția externă de vaccinuri și să accentueze nevoia dezvoltării capacității sale interne de a le fabrica.
La ora actuală, în privința aprovizionării cu vaccinuri anti-COVID-19, scena internațională seamănă foarte mult cu o junglă. Uniunea Europeană, cel mai mare bloc comercial al lumii, și Statele Unite, cea mai puternică economie a lumii, dețin atuurile. Pe lângă ele, câteva alte țări dispun de unelte de presiune mai puternice în arsenalul diplomatic: Israel, Marea Britanie și puterile petroliere Bahrain și Emiratele Arabe Unite. Alte țări bogate precum Japonia, Coreea de Sud, Australia sau Noua Zeelandă se regăsesc în situația Canadei, cu o campanie de vaccinare în masă în fazele incipiente. În același timp, țările în curs de dezvoltare se plâng de faptul că națiuni bogate precum Canada au comandat mai mult decât au nevoie.
De ce producția de vaccinuri în Canada începe așa de târziu?
Aceasta este întrebarea pe care mulți și-au pus-o și ea fost adresată și în Parlament.
Potrivit ministrei Aprovizionării, Anita Anand, guvernul federal a încercat să convingă toți producătorii de vaccinuri cu care Canada a încheiat contracte de achiziționare să-și fabrice vaccinurile aici. Toți au spus nu. Motivul: capacitatea de biofabricare a Canadei la momentul semnării contractelor (august-septembrie 2020) era prea limitată pentru a justifica investiția de capital și expertiză în vederea producerii aici a vaccinurilor.
Declinul Canadei în ceea ce privește capacitatea de producție în domeniul farmaceutic nu este ceva nou, ci un fenomen ce se întinde pe decenii. Dacă în anii ’70, Canada importa doar circa 19% din vaccinurile și medicamentele destinate uzului intern, astăzi procentajul se ridică la 85%, după bilanțul prezentat la începutul acestei luni de ministrul Inovației, François-Philippe Champagne, în fața Comisiei pentru industrie, știință și inovare a Camerei Comunelor. Ministrul a amintit, de asemenea, și faptul că patru jucători majori din industria farmaceutică și-au închis fabricile din Canada în ultimele două decenii.
Revitalizarea sectorului farmaceutic canadian necesită timp și bani. Pe lângă investiția de 126 de milioane de dolari destinată unității de producție de la Montreal a Consiliului Național de Cercetare al Canadei, alte două site-uri de fabricare a vaccinurilor care au beneficiat de fonduri de la guvernul federal sunt în curs de a fi construite: în Saskatchewan, cel al Organizației de Vaccinuri și Boli Infecțioase de pe lângă Universitatea din Saskatchewan, care va fi operațional de la sfârșitul lui 2021 putând produce 40 de milioane de doze pe an, și în Vancouver, cel al companiei canadiene de biotehnologie Precision NanoSystems, unde din martie 2023 vor putea fi produse până la 240 de milioane de doze de vaccin anti-COVID-19, precum și alte produse terapeutice pentru prevenirea și tratamentul bolilor infecțioase, bolilor rare și cancerului.
84 de milioane de doze de vaccinuri anti-COVID-19 până în septembrie
Bilanțul aprovizionării cu vaccinuri prezentat de guvernul federal se vrea totuși unul optimist. Premierul Trudeau a anunțat că până la sfârșitul lui martie, Canada va primi patru milioane de doze din vaccinul Pfizer.
Potrivit primului ministru, guvernul federal a achiziționat încă patru milioane de doze din vaccinul Moderna, făcând ca totalul dozelor cumpărate de la această companie biofarmaceutică să fie acum de 44 de milioane.
Până la sfârșitul luni septembrie, considerând doar aceste două vaccinuri aprobate în prezent, Canada va primi 84 de milioane de doze de vaccinuri anti-COVID-19. Guvernul federal rămâne așadar ferm în promisiunea sa ca până la sfârșitul lunii septembrie toți canadienii care doresc să se vaccineze să o poată face.
Alte trei vaccinuri – AstraZeneca, Johnson & Johnson și Novavax – așteaptă o aprobare de la Santé Canada.