Până pe 27 septembrie, biblioteca Dorval găzduiește expoziția pictoriței Carmen Iris Stănescu Luca. Aceasta este prima sa expoziție solo.
Intitulată „Metafora din șevalet”, expoziția (care a debutat pe 5 august) prezintă 27 de lucrări acrilice în stil abstract, dintre care unele sunt tridimensionale, efect realizat printr-o tehnică originală, cu mulaj de argilă aplicat pe pânză și apoi colorat. Tablourile par a fi fragmente și close-up-uri dintr-o recuzită de teatru, creând o frumoasă ambianță scenografică în încăperile ticsite cu cărți ale Bibliotecii Dorval. Efectul tridimensional este amplificat de culori, în diferite game complexe, pastelate sau vii, precum și de extremele de non-existență a culorilor, albul și negrul.
Aceasta este prima expoziție solo a artistei, după participările sale la două expoziții colective alături de Asociația artiștilor din Dorval la Centrul Cultural Peter B. Yeoman și de grupul Espace d’Expressions et de Création la Biblioteca Julio-Jean-Pierre din Montreal-Nord. O frumoasă realizare în plan artistic și, în același timp, o celebrare a vieții și a tuturor eforturilor depuse până acum pentru a-și împlini visele, Carmen Stănescu Luca devenind recent cetățean canadian.
Redăm mai jos cuvintele artistei, în care aceasta explică procesul său de creație și titlul ales pentru această expoziție.
„Am studiat culoarea privind farmecul zorilor și am construit în jurul lor poezie.
Scriu și pictez de când mă știu, vorbesc în culoare și cânt în poezie, le țin aproape ca pe două surori de sânge, de care nu mă voi despărți niciodată.
Meseria mea a fost legată de cifre dar sufletul meu s-a ținut de mână cu versul și culoarea.
Prima culoare pe care am văzut-o a fost albastru, culoarea ochilor mamei mele, am asemănat-o apoi cu cerul și de aici a început totul…
Cu albastru pictez rar, culoarea aceasta este prezentă în dimensiunea cuvintelor și în memoria lăuntrului meu, am lăsat-o acolo doar pentru mine, nu din egoism ci, ca o legătură de suflet dintre suflet și suflet.
Lucrările mele au conotație abstractă, pictura s-a născut în urma poeziei, când poezia a tăcut, a început să vorbească culoarea…
Este de fapt Metafora din șevalet…
Pentru mine, pictura este ca un fluture care se înălţă din adânc, dansează, își înmoaie aripile în culoare și apoi zboară spre înalt luând cu el toată frumusețea labirintului pentru a da culoare Universului…
Sau, dacă vreți, este liniştea după furtuna de cuvinte, transmisă de vibrația înaltă minții, atunci când este în transă poetică și devine una cu Universul…
Pentru mine culoarea este irisul sufletului care vorbește luminii, culoarea vorbește din mine, mă aleargă, mă atinge ca mai apoi să se confunde cu sinele meu, desăvârșindu-mă.
În opinia mea, pictura este poezia care se întoarce de fiecare data la mine, colorându-mi adâncul și încă…
Cum să nu pictezi, când în poezie copacul freamătă, purtându-și florile prin emoția primăverii…
Da, și eu tocmai freamătul îl pun pe pânză, iarba îndrăgostită de rouă, fiorul ei îl prind în culoare, din tumultul vieții iau timpul și îl pun pe pânză, unei flori îi aduc la lumină zâmbetul și unei lacrimi îi colorez durerea…
Prind uneori pe pânza puterea «da-ului» în fața «nu-ului» și omniprezenta lui Dumnezeu în adâncul ființei mele…
Asta fac… poezie, pictând poezia…
Eu cred că este vorba de forța destinului, aici nu este vorba de voința lăuntrică a ființei, este ceva mult mai înalt, care vine, pătrunde, care nu epuizează, vine și lucrează singur acel ceva, care trebuie să perpetueze în timp…
În acest minunat limbaj care mi se transmite, sigur este vorba de dicteu divin, eu sunt doar un canal prin care trece energia primită, materializându-se cu scopul de a fi înțeles substratul acesteia…
Am scris mii de poeme și nu am obosit, scriu mereu, simt cum curge poezia.
Când poezia tace, o scot la lumină pe șevalet și ascult cum vibrează în culoare…
Este fascinant, nepământean și clar de adevărat!
Iubesc fiecare mesaj primit deși habar nu am spre ce mă îndreaptă…”
Creativitatea lui Carmen Stănescu Luca se manifestă atât prin intermediul culorii, cât și al cuvântului. Membră a Asociației Scriitorilor Români din America de Nord (ASRAN) și colaboratoare de lungă dată a revistei Destine Literare, artista a publicat trei volume de poezii la Editura Aius din Craiova: „Țărm neatins”, „Curcubeul din oglindă” și „Din rana cuvântului verde”. Aceste volume vor fi lansate și la Montreal, la o dată ulterioară.
CITIȚI ȘI: