RAC înseamnă Reconnaissance des acquis et des compétences. Este vorba de un program care permite obținerea unei diplome de studii secundare sau colegiale în baza unei experiențe pertinente în câmpul muncii. Experiența poate să fie acumulată în Quebec/Canada sau în altă țară, din muncă remunerată sau benevolă.

Programul RAC nu se adresează unei categorii aparte, însă poate fi foarte interesant pentru imigranți. O diplomă astfel obținută poate fi utilă atunci când e vorba de schimbarea locului de muncă, ea punând în evidență competențele unei persoane pe lângă un potențial angajator. În cazul imigranților, programul RAC poate facilita integrarea pe piața muncii, deoarece oferă posibilitatea obținerii unei diplome de aici.

O multitudine de programe de studii sunt oferite în RAC, de la administrație, la sănătate, servicii sociale, meserii de arte programare web etc. Cum oferta variază de la o instituție la alta – și în interiorul provinciei de la o regiune la alta – primul pas pentru a culege mai multe informații este consultarea portalului Reconnaissance des acquis și contactarea unui organism regional care poate să vă îndrume către programul de studii care vi se potrivește. În regiunea metropolitană, acest organism este Qualification Montréal.

Pentru a obține o diplomă de studii colegiale (DEC) sau o atestare de studii colegiale (AEC) durata demersurilor se situează în general între 7 și 12 luni. Pentru o diplomă de nivel colegial costurile sunt de circa 150$ (ele variază însă de la o instituție la alta); obținerea unei diplome de studii secundare prin intermediul RAC este gratuită.