În anul Centenarului Unirii, mai multe asociații de limba română din Montreal au decis să sărbătorească împreună acest eveniment istoric, organizând o serie de conferințe și evenimente și creând o Medalie a Centenarului specifică comunității noastre.

Iată asociațiile participante: Asociația Culturală Română, Comunitatea Moldovenilor din Quebec, Asociația Română din Canada, Comunitatea Română din Montérégie, Asociația Scriitorilor de Limba Română din Quebec, Cenaclul literar Eminescu, Asociația Canadiană a Scriitorilor Români, Asociația Artizana, Asociația Dor, Academia Educativă din Montreal, revista Pici Voinici, Asociația Tricolor, Asociația Românilor din Laval.

Medalia Centenarului este menită să omagieze acei români-canadieni care prin activitățile lor contribuie la buna reputație a comunității, se remarcă în societatea canadiană și promovează cultura română.

Medalia a fost creată de artistul grafician Iulian Gherștoagă. Ea este rotundă, de culoare aurie, fiind prevăzută cu o panglică roșie. Medalia înfățișează logo-ul Centenarului specific Montrealului, cu conturul României Mari, frunza de arțar și inscripția „Centenarul Unirii 1918-2018, Montréal, Canada”.

Medalia Centenarului a fost decernată pe parcursul anului 2018, iar ziarul Accent Montreal a realizat o serie de interviuri cu câteva din personalitățile recompensate cu această medalie jubiliară. Astăzi: Ioana German, fondatoarea Corului La Muse și a asociației La Muse Héritage Musical.

Corina Luca: Când ați pășit pentru prima oară pe pământ canadian și care au fost impresiile la început?
Ioana German: Am fost entuziasmată de Canada de la prima vedere. Am venit aici cu o mare dorință de a cuceri tot ce este de cucerit, înlăuntrul meu cât și în afară, prin oportunitățile ce se ofereau. Am fost și rămân foarte fericită de alegerea de a veni aici. Pentru mine este unul din locurile unde mi-am desfăcut aripile și visele mi s-au împlinit. Sigur că totul a fost supus unui proces de muncă intensă din partea mea, însă a avut loc în cadrul oportunităților oferite aici și asta apreciez mult și păstrez cu drag în suflet.

  CITIȚI ȘI: Ioana German: Promovarea muzicii clasice românești pe tărâm canadian

CL: Care a fost primul dvs. contact cu comunitatea de limbă română și cine v-a acordat primul ajutor?
IG: Am venit aici la prieteni români, pe care i-am cunoscut în Belgia cu ani în urmă și care, rând pe rând, au emigrat în Canada. Poveștile lor despre Canada și, mai ales, despre posibilitatea de a studia la universitate, facilitățile oferite studenților prin împrumuturi și burse, mi-au influențat foarte puternic alegerea de a veni și eu aici, cu familia. Am fost primiți cu tot sufletul, ajutați ca la început și apoi ne-am clădit bazele proprii în cadrul aspirațiilor personale.

CL: Care sunt trei lucruri realizate de dvs. în Canada de care sunteți mândră?
IG: În primul rând, desigur, este profesia mea de psiholog. Este o împlinire, o bucurie și o imensă pasiune. Faptul că am acest privilegiu de a colabora cu oamenii la un nivel atât de intim și delicat îmi dăruiește, în fiecare zi, minunate experiențe.

În al doilea rând, Muzica – această Muză care mă inspiră încă din copilărie, alături de părinții mei, cărora le datorez mult în acest sens. Alături de ei am fost mereu înconjurată de muzică, așa că a-i urma cursul a fost un lucru foarte firesc. Sunt fericită că tot ceea ce fac în activitățile mele muzicale este o muncă de benevolat, este felul meu de a dărui vieții, așa cum și viața mi-a dăruit mie înțelegerea și motivația pentru acest domeniu, prin părinții mei, prin familia mea întreagă.

În ultimul, dar nu cel de pe urmă rând, sunt prieteniile, conecțiile cu oamenii din care mereu învăț și pentru care sunt recunoscătoare, cu toate bune și mai puțin bune. Sunt experiențe de viață care ne dau posibilitatea de a ne depăși. Alegerea fiind un proces intim, personal fiecăruia.

CL: Dacă ar fi să aduceți trei critici comunității române din Montreal, care ar fi acestea?
IG: Ca orice comunitate din orice cultură, însăilată în marea tapiserie a imigrației, ne putem pierde uneori reperele valorilor reale. De asemenea, uneori sunt neînțelegeri care duc la scindări, există opinii diferite care în loc să ducă la evoluție, duc la dezintegrare. Am încredere însă că se va găsi mereu puterea de a reînnoi, de a reveni și de a repara.

CL: Care ar fi trei sugestii (urări) pe care le-ați adresa comunității noastre?
IG: Doresc comunității române din Montreal să reușească să își prețuiască mereu valorile, să se bucure de orice lucru bun și frumos care se ivește, să înțeleagă și să susțină diferențele, să integreze ceea ce este interesant pentru viitor în aceeași măsură în care dorește să păstreze valorile culturii românești. Mai mult ca orice, aș dori să văd prezentă mereu dorința de îmbunătățire a comunicării și a colaborării. În opinia mea, acestea sunt baze ale supraviețuirii culturilor dar și a evoluției lor într-un mod creativ.

Repere biografice
Născută și crescută la Brașov, într-o familie de muzicieni care se întinde pe mai multe generații, Ioana German poartă mai departe darul familiei sale și pasiunea de a face cunoscută valoarea muzicii clasice românești. A urmat Școala de Muzică din Braşov, unde a învăţat să cânte la pian şi la flaut. Stabilită la Montreal, a obținut o diplomă în Psihologie de la Universitatea Concordia și ulterior un master în Consiliere psihologică de la Universitatea McGill.
Asociația La Muse Héritage Musical și corul La Muse, pe care le-a înființat în 2009, urmăresc promovarea muzicii clasice, în special românești. Asociația colaborează atât cu artiști români, cât și canadieni, pe care îi pune în valoare în cadrul evenimentelor sale.
Familia din care descinde este una renumită: este vorba de familia Mureșianu, care a avut printre membrii ei personalităţi culturale precum poetul Andrei Mureşianu, autorul imnului României, publicistul Iacob Mureşianu, fiului său Aurel Mureşianu, gazetar şi publicist, continuatorul tatălui la conducerea Gazetei de Transilvania, și compozitorul Iacob Mureşianu. De la revista creată de acesta din urmă, Musa română, prima revistă muzicală din România, Ioana German s-a inspirat pentru a-și denumi asociația culturală.

  CITIȚI ȘI: Marina Negruță: „M-am îndrăgostit de Canada din prima clipă”