Circa 5,000 de companii canadiene au răspuns apelului guvernului federal, oferindu-și expertiza și capacitățile pentru a se canaliza pe o producție internă de echipamente și aparate medicale.

Prin intermediul Planului canadian de mobilizare a sectorului industrial pentru a lupta împotriva COVID-19, guvernul federal a creat o rețea națională și securitară de aprovizionare cu articole necesare protecției lucrătorilor canadieni aflați în prima linie. Aproape 5,000 de companii colaborează la ora actuală cu guvernul în cadrul unor proiecte care vizează fabricarea de ventilatoare, măști chirurgicale și N95, confecționarea de uniforme medicale și producerea de dezinfectante de mâini.

„Companiile canadiene au răspuns apelului de a proteja lucrătorii din domeniul sănătății cu soluții « made in Canada ». Acest spirit de colaborare și inovare este exact ceea ce avem nevoie acum pentru a face față acestei pandemii, care evoluează rapid”, a declarat primul ministru Trudeau pe 7 aprilie, în cadrul conferinței sale de presă zilnice.

Primul ministru canadian Justin Trudeau.

Companii precum Thornhill Medical, CAE, Ventilators for Canadians, StarFish Medical Linamar vor asigura, în următoarele săptămâni și luni, o producție de 30,000 de ventilatoare. Acestea sunt destinate nevoilor interne, dacă acestea se vor prezenta, sau exportului.

În același timp, sub conducerea dr. Art McDonald, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică, o echipă de cercetători de la diverse laboratoare canadiene precum TRIUMF, Canadian Nuclear Laboratories și SNOLAB lucrează la conceperea unui model de ventilator ușor și rapid de produs, din piese accesibile, în vânzare liberă.

Pentru a spori aprovizionarea de uniforme medicale de protecție, Health Canada a aprobat utilizarea unor materiale alternative inovatoare produse de compania Intertape Polymer Group. Uniformele vor fi produse în Canada, la manufacturile Stanfield. De asemenea, guvernul federal a semnat scrisori de intenție cu 22 de companii manufacturiere canadiene, printre care Arc’teryx și Canada Goose, pentru confecționarea de uniforme medicale cu materiale textile produse în Canada.

Ottawa a plasat comenzi pentru milioane de măști chirurgicale la companii precum  Medicom, Surgo Surgical Supply și Breathe Medical. Cu sprijin guvernamental, Medicom își mărește capacitatea de producție a măștilor chirurgicale și N95 aici în Canada, pentru a atinge o producție anuală de zeci de milioane de astfel de articole medicale.

Guvernul federal sprijină și Hand Sanitizer Manufacturing Exchange/ Réseau pour la production de désinfectant pour les mains creat de Cosmetics Alliance Canada, Canadian Consumer Specialty Products Association și Spirits Canada. Comenzi pentru achiziționarea de dezinfectnte de mâini au fost plasate pe lână companii precum Fluid Energy Group Ltd. și Irving Oil. În decursul ultimelor trei săptămâni, Health Canada a accelerat autorizarea a peste 400 de noi produse destinate dezinfectării mâinilor, pentru a limita propagarea infecției COVID-19.  

Pe lângă aceste eforturi domestice, guvernul canadian examinează la ora actuală peste 22,000 de cereri adresate ministerului de Servicii publice și Aprovizionare din partea unor companii străine care doresc și sunt în măsură să-și vândă produsele în Canada.

Reamintim că în data de 31 martie 2020, Ottawa a anunțat alocarea a 2 miliarde de dolari pentru a sprijini depistarea COVID-19 și a achiziționa ventilatoare și echipamente de protecție individuală precum măști, ecrane faciale, uniforme medicale și dezinfectant de mâini. Totodată, guvernul federal a lansat și Planul canadian de mobilizare a sectorului industrial pentru a lupta împotriva COVID-19 (Canada’s Plan to Mobilize Industry to fight COVID-19/ Plan canadien de mobilisation du secteur industriel pour lutter contre la COVID-19).

CITIȚI ȘI:

Eforturile diplomației canadiene au dat roade. Compania 3M va continua exporturile de măști N95 în Canada
COVID-19: Canada accelerează producția internă de echipamente medicale și de protecție