3M, producătorul american de echipamente medicale de protecție, a anunțat că a ajuns la un acord cu administrația Trump pentru a continua exporturile de măști N95 în Canada și America Latină.

În același timp, 3M a anunțat că va importa în Statele Unite 166 de milioane de măști medicale în decursul următoarelor trei luni. Aceste măști vor fi produse la fabricile 3M din China.

Reamintim că săptămâna trecută, invocând Legea privind producția de apărare, Trump a cerut acestei companii să stopeze exporturile de măști respiratorii. Întreaga clasă politică a Canadei și-a exprimat dezacordul vizavi de această decizie.

În cadrul conferinței sale de presă din 3 aprilie, premierul Trudeau a avertizat că oprirea acestor exporturi „ar fi o greșeală”, susținând că SUA riscă să provoace o penurie de material și personal medical de ambele părți ale graniței, dacă continuă să solicite producătorului 3M să oprească exportul de măști N95 în Canada. El a amintit de asemenea de „sutele” de asistente medicale din Ontario care traversează zilnic frontiera pentru a lucra în Detroit, Michigan.

În cursul weekendului, în cadrul întâlnirilor zilnice cu presa, atât primul ministru cât și vicepremierul Chrystia Freeland au insistat asupra faptului că guvernul „lucrează îndeaproape” cu administrația Trump pentru ca punctul de vedere canadian să fie ascultat și înțeles, anume că schimburile comerciale dintre Canada și SUA reprezintă o stradă cu două sensuri, în special pentru echipamentele medicale esențiale și personalul medical.

Măştile N95 sunt acele măşti proiectate pentru a opri aerosolii, filtrând 95% din picăturile mai mici de 0,3 um. Ele sunt destinate personalului medical în timpul unor proceduri riscante care generează aerosoli şi în care virusul se poate lua din aer.

CITIȚI ȘI:

Precizări suplimentare despre Canada Emergency Response Benefit/ Prestation canadienne d’urgence
Ce este Canada Emergency Response Benefit și cui i se adresează?
Un sprijin federal de 100 de milioane de dolari pentru băncile de alimente și organizațiile alimentare locale din Canada