O analiză ce a stat la baza recomandării șefului Departamentului de Sănătate din Florida de a nu vaccina tinerii adulți împotriva COVID, s-a dovedit că a ocultat date cruciale, după cum informează Agence Science-Presse.

Recomandarea și analiza respectivă fuseseră deja criticate pe scară largă în octombrie 2022. Joseph Ladapo, fost profesor la Facultatea de Medicină a Universității din Florida înainte de a fi numit șef al Departamentului de Sănătate al statului respectiv (în engleză Surgeon General), a declarat că vaccinul crește riscul de boli de inimă fatale la adulții sub 40 de ani. Un comitet de profesori de la Facultatea de Medicină a reacționat vorbind despre practici de cercetare îndoielnice din partea fostului lor coleg.

Or, recent a fost relevat că patru din primele cinci versiuni ale analizei în cauză, nepublicate – analiză întocmită de Departamentul de Sănătate din Florida, pe care s-a bazat Ladapo – afirmau că virusul crește riscul de probleme cardiace mult mai mult ca vaccinul, probleme ce pot conduce la deces: o incidență de 10 ori mai mare la cei cu vârste între 18 și 24 de ani și de 5 ori mai mare la grupa de vârstă 25-39 de ani. „Riscul asociat infecției cu COVID-19 depășește în mod clar orice risc potențial asociat cu vaccinul ARN”, se afirma în aceste prime versiuni.

Această concluzie nu i-a surprins pe experți, întrucât riscul crescut în ceea ce privește virusul a fost relevat încă de la începutul anului 2021, în aproape toate studiile care au comparat efectele secundare ale vaccinului cu consecințele negative ale virusului. Riscul mai mare asociat virusului a fost de altfel principalul motiv pentru care vaccinarea a fost recomandată pentru toate grupele de vârstă de către CDC – agenția federală de monitorizare a sănătății în Statele Unite – și alte asemenea instituții, precum Santé Canada.

CITIȚI ȘI: COVID-19 este legat de creșterea numărului de atacuri de cord și alte probleme cardiovasculare

Informația despre riscul mai mare comportat de virus a dispărut însă din versiunea finală a raportului publicat pe 7 octombrie. Versiunile nepublicate ale acestui document au fost obținute recent de ziarul Tampa Bay Times, prin Legea privind accesul la documentele guvernamentale din Florida.

Verificatorul general al Departamentului Sănătății a deschis o anchetă în noiembrie asupra lui Joseph Ladapo, în urma unei plângeri că ar fi falsificat raportul în cauză. Plângerea a rămas fără răspuns, potrivit revistei Politico.

Numirea lui Joseph Ladapo în această funcție de către guvernatorul Floridei, republicanul Ron DeSantis, în 2021, a stârnit multiple controverse, deoarece Ladapo și-a manifestat adesea opoziția față de măsurile sanitare și purtarea obligatorie a măștii, la fel ca și guvernatorul Floridei. Acesta din urmă a mers până la a cere Curții Supreme din Florida să numească un „marele juriu” care să investigheze vaccinurile COVID, fără a preciza ce anume ar trebui să investigheze instanța. Nu se știe încă dacă judecătorii vor considera că este responsabilitatea lor să lanseze o anchetă fără un mandat anume.

Ca răspuns la aceste dezvăluiri, Ladapo a reiterat pe Twitter la începutul lunii aprilie că vaccinul crește „riscul cardiovascular”, fără a menționa însă riscul mai mare pe care îl prezintă virusul. Epidemiologii intervievați de Tampa Bay Times care au analizat versiunile preliminare ale documentului, au considerat că „omisiunea” este „inexplicabilă” și „iresponsabilă”. Unul dintre ei vorbește chiar despre o „minciună prin omisiune”.

CITIȚI ȘI:

COVID-19, cauzat de o scurgere de la un laborator chinez? Ce spune de fapt raportul Departamentului de Energie al SUA
Costul dezinformării privind COVID-19