Sâmbătă, 6 mai, asociația La Muse Héritage Musical prezintă concertul Printemps sud-américain, ce va avea loc la Biserica anglicană Saint-Georges din Montreal. După ce într-un articol precedent am vorbit despre ritmurile complexe și instrumentele fascinante din acest concert, de data aceasta prezentăm, pe scurt, cele două soliste vocale.

Programul concertului Printemps sud-américain cuprinde piese pentru orchestră și piese pentru soliști acompaniați de orchestră, chitară, acordeon, flaut și percuții, semnate de compozitori celebri precum Astor Piazzolla, Carlos Gardel, Villa-Lobos, Angel Villoldo și alții.

Programul include și Misa Criolla a compozitorului argentinian Ariel Ramírez, o misă pentru soliști, cor și orchestră bazată pe genuri folclorice precum chacarera, carnavalito şi estilo pampeano, cu influenţe şi instrumente din Munţii Anzi. În concertul din 6 mai, Misa Criolla va fi interpretată de sopranele Luzia Veiga și Marina Negruță.

Soprana Luzia Veiga.

Născută în Amazonul brazilian, Luzia Veiga a fost întotdeauna fascinată de muzică și a dezvoltat o intensă pasiune pentru aceasta. După terminarea liceului, se mută la Barcelona, unde studiază teoria muzicii și literatura muzicală, în paralel cu cursuri de pregătire canto clasic și soprano de operă, sub îndrumarea celebrei vocaliste Montserrat Aparici. Din acel moment, Luzia îşi dezvoltă un repertoriu bogat în zarzuela, operă și lieder.

Din 2017, ea colaborează cu asociaţia La Muse Héritage Musical, cu sprijinul căreia susține în 2019 un recital de belcanto la Budapesta, în cadrul unui turneu. Luzia Veiga este invitată în calitate de solistă in diferite spectacole și turnee ale corului La Muse. Ea a concertat în cadrul acestora ca solistă în diferite orașe din Europa: Cuenca, Tarancon, Valencia și Alicante (Spania), Budapesta (Ungaria), Paris (Franța). În prezent, ea susține concerte la Montreal și la Ottawa, unde locuiește.

Soprana Marina Negruță. FOTO: Viorel Mărgineanu.

Soprana Marina Negruță este deja bine cunoscută comunității noastre și publicului meloman din Montreal.

Născută în Republica Moldova, ea a absolvit Conservatorul de Muzică și Arte plastice din Chișinău, catedra canto clasic, în clasa profesorului Leonid Boxan.

Stabilită la Montreal în 2007, ea și-a continuat studiile la Universitatea din Montreal, Facultatea de Muzică, în interpretare de operă, sub îndrumarea profesoarelor Catherine Sevigny, Rosemarie Landry și Julie Daoust. În 2017 își încheie studiile, obținând un master de la aceeași instituție.

A interpretat numeroase roluri în cadrul „Atelierului de operă” de la Universitatea din Montreal, cum ar fi: Barbarina din Nunta lui Figaro de Mozart (2016), Adza și Zalzal în Steaua de Chabrier (2015), Cercatrice 1 din Sora Angelica de Puccini (2014), călugăriță carmelită în Dialogul Carmelitelor de Poulenc (2013).

Din 2010 colaborează cu asociația La Muse Héritage Musical, sub egida căreia a participat ca solistă în numeroase concerte, interpretând roluri din creațiile unor compozitori precum Iacob Mureșianu (Brumărelul, Erculean), Vivaldi (Gloria), Preisner (Lacrimosa), Ciprian Porumbescu (Crai Nou), Gilles Vigneault (Grand-Messe), pentru a enumera doar câteva dintre ele.

Pe lângă Luzia Veiga și Marina Negruță, pe afișul concertului Printemps sud-américain se află și soliștii: Corina Maria Zosim – soprană, Jérémie Domenico – tenor, Jheinsen Montalvo – chitară, Răzvan Bezna – chitară, Alberto Pena Cortes – pian. Alături de aceștia vor evolua corul și orchestra La Muse, dirijate de Ioana German.

Misa Criolla, și în programul Turneului Diversitate Culturală din acest an

Misa Criolla, alături de balada Erculean a compozitorului Iacob Mureșianu, este inclusă în programul Turneului Diversitate Culturală 2023, pe care asociația La Muse Héritage Musical îl va prezenta în România în luna iunie, în orașele Sibiu, Blaj, Sighișoara și Brașov. Luzia Veiga va interpreta pe scenele românești Misa Criolla, alături de soprana Irina Iftene de la Opera din Brașov. Vor participa, de asemenea, tenorul Liviu Iftene, tot de la Opera din Brașov, cunoscut publicului montrealez pentru rolul lui Manole din balada-oratoriu Mânăstirea Argeșului de Iacob Mureșianu și cel al lui Leonaș din opereta Crai Nou de Ciprian Porumbescu, pianistul virtuoz al concertelor La Muse Beguentch Gueldyev, chitariștii Răzvan Bezna și Jheinsen Montalvo, precum și corul La Muse sub bagheta dirijoarei Ioana German. 

Printemps sud-américain
Sâmbătă, 6 mai 2023, orele 19:00
Biserica anglicană Saint-Georges (metrou Bonaventure)
1001 Av. des Canadiens-de-Montréal, Montreal, H3B 3B3
Bilete: 25$/persoană în pre-vânzare; 35$ la ușă
Disponibile pe: Eventbrite „Printemps Sud-Américain”
Rezervări: 450-541-1959