Un nou studiu, ce a inclus 30 de milioane de persoane, a relevat că mișcarea, chiar și în cantități mici, ar putea reduce riscul de boli de inimă, anumite tipuri de cancer și deces prematur, după cum informează Washington Post.
Mersul pe jos timp de cel puțin 11 minute în fiecare zi ar putea reduce riscul de deces prematur cu aproape 25%, potrivit celui mai mare studiu întreprins până acum privind activitatea fizică, riscul de îmbolnăvire și mortalitatea.
Publicat în British Journal of Sports Medicine, studiul este unul ambițios ce a analizat datele privind sănătatea a peste 30 de milioane de persoane, căutând corelații între mișcare, longevitate și calitatea vieții.
Concluziile sale arată că exercițiile fizice, chiar și în cantități mici, contribuie la îmbunătățiri substanțiale la nivel de longevitate și pot reduce riscul de a dezvolta sau de a muri de boli de inimă și multe tipuri de cancer.
Una dintre cele mai încurajatoare constatări pe care analiza statistică a studiului o sugerează este că 1 din 10 decese premature ar putea fi evitate dacă oamenii ar face doar cu puțin mai multă mișcare decât o fac în prezent.
150 de minute vs. 75 de minute pe săptămână
De ani de zile, agențiile guvernamentale de sănătate din Canada, Statele Unite, Europa și multe alte țări au recomandat ca, pentru o sănătate optimă, toți cei capabili să facă exerciții fizice să le facă moderat, timp de cel puțin 150 de minute pe săptămână. Exerciții moderate înseamnă o plimbare în pas alert sau alte eforturi similare care cresc ritmul cardiac și respirația suficient de mult încât o conversație să devină dificilă.
Practic, aceste recomandări vorbesc de un mers rapid timp de o jumătate de oră, cinci zile pe săptămână, lucru pe care cei mai mulți dintre noi nu îl fac.
Pornind de la această realitate, cercetătorii s-au aplecat asupra efectelor unui număr redus de exerciții fizice. Majoritatea studiilor rezultate au fost conduse pe eșantioane mici, făcând dificilă tragerea unor concluzii generale despre care ar fi cea mai bună doză de exerciții fizice.
Prin urmare, pentru noul studiu, cercetătorii de la University of Cambridge, Queen’s University Belfast și alte instituții au decis să cumuleze date din mai multe studii anterioare relevante, obținând un număr mare de participanți și rezultate potențial mult mai convingătoare.
Astfel, cercetătorii au selectat 196 de studii, care împreună au reunit peste 30 de milioane de persoane. A rezultat cel mai amplu studiu despre modul în care exercițiile fizice contribuie la longevitate.
Avantaje mari făcând doar puțin mai multă mișcare
Datele au arătat că 150 de minute de activitate săptămânală moderată trebuie să rămână obiectivul nostru de atins privind exercițiile fizice. Persoanele care fac acest lucru au o probabilitate de a muri prematur cu 31% mai mică decât persoanele inactive.
Dar, din moment ce două treimi din cei peste 30 de milioane de participanți nu au exersat atât de mult, cercetătorii s-au uitat și la impactul unei activități fizice mai reduse. Încurajator, impacturile au fost mari. Bărbații și femeile care au acumulat doar 75 de minute pe săptămână de exerciții fizice moderate, sau aproximativ 11 minute pe zi, au avut cu 23% mai puține șanse de a muri prematur, din orice cauză, decât persoanele care s-au mișcat mai puțin.
Aceste 11 minute zilnice au scăzut, de asemenea, riscurile bolilor de inimă cu 17% și a oricărui tip de cancer cu 7%. Pentru anumite cancere, inclusiv leucemia mieloidă, mielomul și unele tipuri de cancer de stomac, riscul a scăzut cu 26%.
Unul dintre cele mai importante elemente relevate de acest studiu este faptul că, folosind modele statistice, oamenii de știință au putut estima că 16%, sau 1 din 6 din totalul deceselor premature, nu s-ar produce dacă aproape toată lumea ar face exerciții fizice timp de 150 de minute pe săptămână, atât cât recomandă în prezent agențiile guvernamentale de sănătate. Dar chiar dacă ar merge numai 11 minute pe zi, 1 din 10 decese premature ar putea fi evitate, au concluzionat cercetătorii.
Studiul arată că cel mai mare beneficiu vine atunci când cineva trece de la a nu face nimic la a face chiar și jumătate din nivelurile recomandate de exerciții.
Cu toate acestea, în ciuda dimensiunii și rigorii sale, studiul are niște limitări semnificative. El arată o corelație între mai multă mișcare, o viață mai lungă și boli mai puține, însă nu o cauzalitate între exercițiile fizice și aceste beneficii. Alți factori – moștenirea genetică, veniturile – joacă probabil roluri importante. De asemenea, studiile agregate s-au bazat pe memoria participanţilor și pe cât aceștia au declarat că exersează, ceea ce poate fi mai puțin fiabil.
Dar chiar și cu aceste neajunsuri, studiul este important. Includerea activității fizice în rutina zilnică nu trebuie să fie ceva complicat și descurajant. Se poate începe cu pași mărunți, căci chiar și un nivel redus de activitate fizică aduce o serie de beneficii pentru sănătate. Parcați la o distanță mai mare față de intrarea la magazine; urcați pe scări în loc să stați pe cele rulante; dansați prin casă cu partenerul/partenera dvs., cu copiii sau pur și simplu pentru că auziți o melodie care vă place.
Începeți cu cele aproximativ 11 minute pe zi de mișcare moderată și, pe măsură ce aceasta se integrează fără probleme în rutina zilnică, creșteți durata până la cele 150 de minute recomandate pe săptămână. Rețineți că în orice circumstanțe, a face o activitate fizică este mai bine pentru sănătate decât a nu face nimic.