Greul pandemiei a trecut, însă spitalele se confruntă acum cu sechelele infecțiilor cu SARS-CoV-2, în special la nivel de probleme de inimă. Un număr din ce în ce mai mare de studii arată o legătură între virus și afecţiunile cardiace, în special în rândul tinerilor.

„Știm de ceva timp deja că această boală afectează inima printr-o serie de mecanisme” a declarat pentru postul de televiziune CTV medicul cardiolog Christopher Overgaard. „Știm că poate ataca inima direct prin inflamație și că poate crește capacitatea sângelui de a se coagula”.

În septembrie anul trecut, un studiu condus de spitalul Cedars-Sinai din Los Angeles a constatat că, în timp ce virusul a fost asociat cu o creștere a atacurilor de cord la toate grupele de vârstă, cei cu vârsta cuprinsă între 25 și 44 de ani au înregistrat cea mai mare creștere. Rata atacurilor de cord în această grupă de vârstă a crescut cu 29,9%, comparativ cu 19,6% pentru cei între 45 și 64 de ani și cu 13,7% pentru cei peste 65 de ani.

În cazul tinerilor, simptomele „nu diferă cu nimic” de cele observate la adulții mai în vârstă, a mai spus dr. Overgaard. „Simptomele clasice sunt durerea toracică la efort și durerea toracică severă în repaus, care iradiază în braț. Când sunt prezente aceste simptome, persoana trebuie neapărat să consulte un medic”, a adăugat el.

Un alt studiu din martie 2022, care a analizat 150,000 de veterani din SUA, a constatat că cei care au fost infectați cu COVID-19 au avut cu 72% mai multe șanse de a dezvolta o boală coronariană cauzată de acumularea plăcii pe pereții arteriali. În plus, acest grup a avut cu 63% mai multe șanse de a avea un atac de cord și cu 52 de procente mai mari de a avea un accident vascular cerebral.

De asemenea, un studiu canadian din 2021 a relevat că 45% dintre pacienții spitalizați cu COVID-19 prezentau „leziuni cardiace”.

Unele vaccinuri împotriva COVID-19 (cele ARNm) pot duce, în rare cazuri, la inflamația inimii mai ales la tineri. Totuși, rezultatele studiilor științifice arată că beneficiile vaccinurilor depășesc aceste riscuri, mai cu seamă că contractarea virusului are un risc mult mai mare de inflamație în comparație cu vaccinul.

„Există o legătură între vaccin și inflamația inimii – afecțiuni numite miocardită și pericardită – dar nu a fost observată o creștere a atacurilor de cord legate de vaccin”, a explicat dr. Overgaard.

CITIȚI ȘI:

Costul dezinformării privind COVID-19