Un sondaj privind perspectivele companiilor și așteptările consumatorilor în trimestrul al treilea realizat de Banca Canadei arată că populația a devenit mai pesimistă în ceea ce privește inflația pe termen scurt, în vreme ce îngrijorările firmelor s-au atenuat în această privință. Pentru următorii cinci ani, așteptările consumatorilor cu privire la inflație s-au redus la niveluri apropiate celor de dinaintea pandemiei, însă majoritatea anticipează o recesiune în următoarele 12 luni.
Cu o inflație ce se situează mult peste ținta de 2,0%, Banca centrală a Canadei monitorizează evoluția așteptărilor inflaționiste în rândul populației și companiilor canadiene, temându-se că așteptările privind o inflație care se menține la cote ridicate s-ar putea traduce în prețuri și salarii și mai mari.
Potrivit Statistique Canada, în august, inflația anuală a fost de 7%, iar în septembrie aceasta a scăzut, pentru a treia lună consecutivă, la 6.9%
Așteptările inflaționiste pe termen scurt rămân ridicate
În ciuda prețurilor mai mici la benzină, sondajul arată că așteptările inflaționiste ale canadienilor pentru următorii doi ani sunt în creștere, deoarece aceștia anticipează că problemele în lanțurile de aprovizionare vor continua iar prețul petrolului va rămâne ridicat.
Consumatorii cred deci că aceste forțe externe vor menține inflația ridicată, însă opiniile cu privire la factorii interni care afectează inflația au devenit din ce în ce mai polarizate, menționează banca. Astfel, unii dintre canadieni sunt de părere că sporirea cheltuielilor guvernamentale și prețurile abuzive afișate de comercianții locali fac parte, de asemenea, din ecuație și consideră că inflația ridicată s-a generalizat.
În ceea ce privește mediul de afaceri, sondajul a arătat că așteptările companiilor canadiene privind inflația s-au diminuat pe termen scurt, însă ele rămân peste ținta Băncii Canadei.
Sondajul a relevat și faptul că firmele preconizează o creștere mai lentă a prețurilor și prevăd o atenuare a creșterii salariilor.
Canadienii își reduc cheltuielile
Pentru a face față acestui context de inflație ridicată și persistentă, peste 80% dintre consumatori afirmă că au luat diverse măsuri privind volumul și modul de a cheltui. Aproape jumătate afirmă că și-au redus cumpărăturile, iar mai mult de o treime că se limitează la a cumpăra doar esențialul.
În același timp, foarte mulți și-au schimbat obiceiurile privind cheltuielile, orientându-se spre produse aflate la reducere, căutând prețuri mai avantajoase și consultând mai des circularele pentru a găsi oferte mai bune.
Opinia majoritară este că momentul de față nu este prielnic achizițiilor majore, deoarece prețurile sunt mari, opțiunile sunt limitate, timpul de aşteptare este lung iar probabilitatea unei recesiuni este mare. Cumpărăturile importante sunt făcute doar dacă nevoia este esențială, cum ar fi înlocuirea unui aparat electrocasnic care nu mai funcționează.
Aproximativ unul din cinci canadieni au spus că nu și-au schimbat obiceiurile privind cheltuielile, în ciuda inflației crescute.
Pe termen lung, ceva mai mult optimism privind inflația
Așteptările consumatorilor cu privire la inflație în următorii cinci ani s-au redus la niveluri apropiate celor de dinaintea pandemiei. Această scădere pare să indice că, în general, oamenii se așteaptă ca inflația să revină la normal. În același timp, opiniile exprimate de canadieni privind evoluția inflației au fost mai divergente ca niciodată.
În ceea ce privește companiile, pe termen lung acestea anticipează că inflația va reveni aproape de ținta de 2,0% a băncii.
Canadienii sunt de părere că situația economică se deteriorează
Încrederea consumatorilor este influențată de modul în care aceștia percep diferitele aspecte economice care îi afectează, de la felul în care economia țării performează, la situația veniturilor și creditului personal.
Ca și în trimestrul precedent, încrederea canadienilor este mai scăzută ca de obicei vizavi de așteptările salariale, condițiile de credit și situația financiară.
În cazul creditului, opinia respondenților reflectă temerea de a nu-și mai putea rambursa datoriile din cauza dobânzilor în creștere, precum și faptul că accesul la credit este acum mai restricționat. În cazul situației financiare, ea indică îngrijorările acestora că nu vor putea ține pasul cu ritmul inflației.
Cei mai îndatorați dintre canadieni sunt mult mai susceptibili de a fi afectați de creșterea dobânzilor. Este cazul celor care au achiziționat recent o proprietate sau au făcut renovări majore folosindu-și linia de credit.
Pe de altă parte, încrederea consumatorilor în condițiile prezente pe piața muncii este peste medie, atât în ceea ce privește situația personală, cât și cea a economiei în ansamblu.
Dar, în ciuda viziunii pozitive asupra evoluției pieței muncii, majoritatea consumatorilor (și a companiilor) consideră că o recesiune este probabilă în următoarele 12 luni.
Întrebați asupra factorilor care, în opinia lor, ar fi responsabili pentru declanșarea unei recesiuni, consumatorii au spus că salariile care nu țin pasul cu inflația, în vreme ce companiile consideră că mai degrabă creșterea dobânzilor ar plonja economia Canadei într-o recesiune.
Sondajul a mai arătat că, deși majoritatea populației înțelege că Banca centrală încearcă să încetinească inflația prin majorarea dobânzii de referință, doar o minoritate crede că aceasta va funcționa și va atinge obiectivul propus.
În același timp, din ce în ce mai mulți canadieni știu acum că Banca Canadei are o țintă privind inflația și că aceasta se situează la 2%. Cei care nu erau la curent, aveau impresia că obiectivul băncii este de aproximativ 5%, în vreme ce cei care știau credeau că ținta este de 3%.
Următorul anunț de politică monetară pe care Banca Canadei îl va face va fi pe 7 decembrie 2022.