Revenim asupra unor informații de interes general în ceea ce privește posibilitatea de a călători, studia sau lucra în Canada.

Cetățenii români nu au nevoie de vize

Persoanele care dețin un pașaport românesc nu au nevoie de viză pentru a veni în Canada. Măsura este în vigoare de la 1 decembrie 2017 și a făcut parte din negocierile privind Acordul economic și comercial cuprinzător dintre UE și Canada (CETA).

În schimb, călătorii din multe alte țări, printre care și Republica Moldova, nu pot intra fără viză. Persoana care o solicită trebuie să îndeplinească anumite condiții și să convingă agentul de imigrație care îi studiază dosarul că se va întoarce la sfârșitul sejurului în țara de origine.

Taxa de viză este de 100$ canadieni. Procesul de obținere poate dura însă foarte mult, iar acum, în contextul pandemiei de Covid-19, ministerul Imigrației nu mai dă termene precise, căci acestea sunt dificil de respectat.

Autorizația electronică de călătorie

Călătorii cu pașaport românesc au nevoie de o autorizație electronică de călătorie (Autorisation de voyage électronique/ Electronic Travel Authorization) dacă intră în Canada pe calea aerului. Pentru obţinerea acestei autorizații se face o cerere online. Procedura nu este prea complicată și costă doar 7$ canadieni. Răspunsul se poate primi în câteva minute până la câteva săptămâni. Din acest motiv, recomandăm ca acest demers să fie întreprins înainte de cumpărarea biletului de avion.

AVE este validă timp de cinci ani sau până la expirarea pașaportului. Prin urmare, un cetățean român care își reînnoiește pașaportul trebuie să refacă cererea pentru autorizația de călătorie.

Subliniem faptul că unui vizitator i se acordă dreptul a petrece o perioadă scurtă de timp pe teritoriul canadian, până la maxim șase luni, perioadă în care nu are voie să studieze sau să lucreze.

Reguli dictate de pandemie

Începând din 7 septembrie 2021, Canada permite intrarea cetățenilor străini în scopuri neesențiale de călătorie, ca de exemplu turism sau vizite private, cu condiția ca aceștia să fie vaccinați complet cu unul sau cu o combinație de vaccinuri acceptată de autoritățile canadiene, cu cel puțin 14 zile înainte de data călătoriei. De asemenea, aceștia trebuie să obțină un rezultat negativ la testul molecular COVID-19, efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de ultimul zbor direct către Canada.

Informațiile privind călătoria planificată, rezultatele testului PCR și dovada digitală a vaccinării, în limba engleză sau franceză, trebuie introduse în aplicația ArriveCan. Mai multe informații aici.

Demersurile pentru un permis de studii sau de lucru

Cei ce vor să studieze sau să lucreze în Canada trebuie să facă demersurile pentru obținerea primului permis de studii sau de lucru aflându-se în țara de origine sau într-o țară unde au statut legal. Aceasta este condiția generală și călătorii români sau cu altă cetățenie trebuie să știe că dacă încep demersurile fiind în Canada pot fi obligați să iasă din țară pentru a reveni după finalizarea cererii. Acest lucru implică stres, timp și cheltuieli suplimentare. De aceea este indicat ca cei care au planuri să rămână în Canada sau să obțină statutul de student sau de lucrător temporar să consulte un specialist în imigrație. Specialistul în imigrație poate oferi mai multe alternative ce permit luarea unei hotărâri în bună cunoștință a contextului legal.

Amintim, de asemenea, faptul că există posibilitatea de a urma anumite cursuri timp de până la șase luni sau de a face ceea ce se cheamă un tour du poteau sau flag pole. Succesul unei astfel de încercări nu este garantat. Există multe aspecte de luat în considerare, deci încă o dată vă sfătuim să consultați un specialist.

Iată un exemplu: în cazul vizitatorilor și mai ales a celor care au intenția de a studia în Canada, agenții de imigrație vor analiza cu atenție dacă persoana respectivă are capacitatea de a asuma cheltuielile legate de plata taxelor școlare și de subzistență în Canada, precum și motivația continuării studiilor. Cineva care are 2-3000 de dolari canadieni și vrea să înceapă un program la nivel colegial pentru care numai taxele școlare pentru un an de studii pot fi de 18,000-22,000 de dolari va avea probleme să convingă agentul că este serios și că scopul sejurului va fi studiul la timp plin.

În concluzie, se pot găsi soluții, dar nu credem că o hotărâre pripită va asigura succesul demersurilor.

CITIȚI ȘI:

Noi măsuri în domeniul imigrației adoptate de Quebec
Imigrație în Quebec: Trei noi programe-pilot
Condițiile de intrare în Canada ale cetățenilor străini