Cetățenii și rezidenții permanenți americani complet vaccinați vor putea intra în Canada începând cu data de 9 august. Din 7 septembrie, măsura se va aplica și altor cetățeni străini.

Guvernul federal a anunțat astăzi că începând cu 9 august, cetățenii americani și rezidenții permanenți ai SUA vor putea călători în Canada în scopuri discreționare (turism, agrement) dacă s-au vaccinat complet cu unul dintre cele patru vaccinuri împotriva COVID-19 aprobate de Canada, cu cel puțin 14 zile înainte de sosire. Aceste vaccinuri sunt: Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca/COVISHIELD și Janssen (Johnson & Johnson). 

SUA nu a anunțat încă o măsură similară pentru cetățenii canadieni care vor să traverseze frontiera terestră în scopuri discreționare. Canadienii pot totuși intra în Statele Unite pe calea aerului, prezentând un test PCR negativ.

Frontiera terestră dintre Canada și Statele Unite a fost închisă, de comun acord, în martie 2020 pentru orice călătorie considerată non-esențială. De atunci restricțiile au fost reînnoite în fiecare lună.

În ceea ce privește călătorii străini complet vaccinați, aceștia vor putea intra în Canada începând cu data de 7 septembrie, dar numai dacă situația internă privind COVID-19 rămâne „favorabilă”.

Copiii sub vârsta de 12 ani (care nu au acces la vaccinare) și copiii dependenți nevaccinați vor putea însoți un părinte sau un tutore legal complet vaccinat fără să fie nevoiți să stea în carantină timp de 14 zile, cu condiția să respecte recomandările Sănătății publice din regiunea pe care o vizitează, să efectueze un test de depistare la sosire și încă unul după opt zile.

Toți călătorii care vor sosi în Canada vor trebui să încarce dovada vaccinării în aplicația sau pe site-ul ArriveCan înainte de a se îmbarca spre Canada și să aibă asupra lor certificatul de vaccinare, în franceză sau engleză, pentru a-l arăta agenților de frontieră.

De asemenea, este menținută cerința de a prezenta un rezultat negativ la testul de depistare PCR efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării.

În schimb, începând cu 9 august, călătorii complet vaccinați nu vor mai fi obligați să efectueze un test la sosire. Vor fi testați, în mod aleatoriu, un număr specific de călători, ce va fi precizat ulterior.

Mai multe aeroporturi vor primi zboruri internaționale

Tot din data de 9 august, numărul aeroporturilor unde pot ateriza zborurile internaționale se va mări de la patru la nouă.

Astfel, pe lângă Montreal-Trudeau, Pearson în Toronto și Aeroporturile Internaționale din Calgary și Vancouver, sosirile internaționale vor fi permise și la Aeroportul Internațional Jean Lesage din Quebec, Aeroportul Internațional Macdonald-Cartier din Ottawa, Aeroportul Internațional James Armstrong Richardson din Winnipeg, Aeroportul Internațional din Edmonton și Aeroportul Internațional Stanfield din Halifax.

Carantina de trei zile la hotel va fi eliminată

Odată cu prima etapă a relaxării restricțiilor (9 august), sejurul de trei zile la un hotel acreditat de guvern va fi eliminat. Totuși, persoanele nevaccinate care sunt autorizate să intre în Canada vor trebui să stea în carantină timp de 14 zile și să facă teste de depistare în prima și în a opta zi.