Acordul dintre Canada și SUA privind închiderea frontierei terestre pentru toate călătoriile neesențiale, în contextul pandemiei de coronavirus, va fi prelungit cu încă 30 de zile, a anunțat premierul Trudeau.

Acordul reciproc, instaurat luna trecută, urma să expire pe 21 aprilie.

Este în continuare menținută măsura în virtutea căreia orice persoană care traversează frontiera în afara punctelor stabilite de trecere pentru a cere azil este întoarsă înapoi în SUA. Măsura are caracter temporar, pe perioada restricțiilor de călătorie la frontiera canado-americană. Reamintim că potrivit acordului Safe Third Country Agreement dintre Canada și SUA, o persoană care vine din SUA și se prezintă la un punct frontalier canadian este trimisă imediat înapoi, indiferent de motivele pentru care revendică protecție.

Privind călătoriile aeriene, ministrul Transporturilor a anunțat că toți canadienii obligați să călătorească în această perioadă vor trebui să-și acopere gura și nasul purtând o mască non-medicală. Măsura este în vigoare începând din data de 20 aprilie și se aplică în următoarele situații:
● La punctele de verificare din aeroporturi, unde lucrătorii nu pot păstra distanța de 2 m între ei și călători.
● În orice situație în care nu se pot distanța de alte persoane sau când angajații companiei aeriene o cer.
● Atunci când li se cere acest lucru de către autoritățile de sănătate publică.

În momentul îmbarcării, pentru a-și putea continua călătoria, toți pasagerii care vin sau pleacă din Canada sunt obligați să arate că au o mască non chirurgicală sau posibilitatea de a-și acoperi gura și nasul.

De asemenea, toți pasagerii care călătoresc în trenuri, autocare sau autobuze sunt încurajați să poarte măști pe cât posibil. Operatorii de transport le pot solicita să-și acopere fața atunci când distanțarea fizică nu este posibilă.

CITIȚI ȘI:

Informații utile pentru cetățenii români din Canada care călătoresc în România
Ottawa: Masca, obligatorie pentru pasagerii care călătoresc cu avionul
Ottawa: Un ajutor financiar suplimentar pentru micile companii
Ottawa lărgește accesul la Prestația canadiană de urgență (PCU/CERB)