După ce accesul la Prestația canadiană de urgență a fost lărgit pentru a include lucrătorii la timp parțial și cei sezonieri, precum și cei cărora li s-a terminat șomajul, primul ministru Trudeau a anunțat extinderea criteriilor de eligibilitate și pentru Contul de urgență destinat companiilor canadiene. Acest program oferă împrumuturi de 40,000$ fără dobândă pentru mici întreprinderi și organisme fără scop lucrativ, pentru a le ajuta să-și acopere cheltuielile de exploatare.

Inițial, doar companiile cu o masă salarială cuprinsă între 50,000$ și un milion de dolari erau admisibile. Aceste praguri au fost revizuite pentru a oferi acces și companiilor care în 2019 au avut o masă salarială de minim 20,000$ și maxim 1,5 milioane de dolari.

De când Contul de urgență destinat companiilor canadiene a fost lansat, în data de 9 aprilie 2020, instituțiile financiare au acordat peste 195,000 de astfel de împrumuturi, totalizând peste 7,5 miliarde de dolari de credit.

În același timp, Ottawa a anunțat și crearea unui program de ajutor de urgență pentru chiriile comerciale (Aide d’urgence du Canada pour le loyer commercial/Canada Emergency Commercial Rent Assistance) cu scopul de a reduce povara cheltuielilor de chirie în lunile următoare pentru micile întreprinderi.

Programul va oferi împrumuturi proprietarilor de imobile comerciale pentru ca aceștia să scadă sau să anuleze plata chiriei pentru aprilie (retroactiv), mai și iunie, pentru micile companii care închiriază spații în imobilele lor. Implementarea acestui program necesită negocieri între federal și provincii, informațiile detaliate despre funcționarea sa fiind așteptate în câteva zile.

CITIȚI ȘI:

World Economic Outlook 2020-2021: Previziunile FMI pentru economia mondială și cea canadiană
Ottawa nu consideră necesară invocarea Legii privind măsurile de urgență