Clinica Diamant, situată la 5885 Côte-des-Neiges, Montreal, H3S 1Z2, s-a mutat recent, în cadrul aceleiași clădiri, de la etajul 2 într-un spațiu mai mare la etajul 4 (local 401). Alături de clinica de la Plaza Côte-des-Neiges, Clinica Diamant formează un grup/rețea de medicină de familie (GMF-Réseau). Mulți români sunt familiari cu această clinică, pe de-o parte deoarece ea se află în cartierul Côte-des-Neiges unde trăiesc cei mai mulți români de pe Insula Montreal, iar pe de altă parte datorită faptului că medicul responsabil de acest grup de medicină familială este un român: dr. Alexandru Nicolescu-Zinca (care de patru ani este și colaboratorul ziarului Accent Montreal la rubrica de Nutriție & Sănătate). 

Există mai multe astfel de clinici GMF-Réseau în Quebec, însă grație eforturilor doctorului Zinca, Clinica Diamant din Côte-des-Neiges este una din foarte puținele care pe lângă șapte medici generaliști (de familie), numără și specialiști: doi cardiologi, doi ginecologi, doi urologi, doi ORL-iști, patru interniști și un chirurg. Lor li se adaugă trei infirmiere, o nutriționistă și o lucrătoare socială. Clinica are propriul centru de analize, iar pacienții medicilor de familie care fac parte din acest grup de două clinici, beneficiază și de avantajul că pot consulta rapid și alți specialiști, în afara celor afiliați.

Pentru toate aceste motive, pacienții clinicii Diamant provin nu doar din cartierul Côte-des-Neiges, ci din întreaga regiune Grand Montréal – și nu puțini dintre aceștia sunt români!

Un lucru mai puțin știut (măsura este relativ nouă, din timpul guvernării liberale și a ministrului Barrette) este că pacienții pot consulta oricare din cei șapte medici de familie din acest grup GMF-Réseau (când de exemplu doctorul lor este în vacanță), însă atunci când se duc să consulte alți medici generaliști, din afara acestor două clinici, sau când merg la urgențe pentru alte motive decât o urgență, medicul lor de familie va plăti aceste vizite. RAMQ îl va înștiința de fiecare dată, riscul fiind ca pacientul respectiv să fie șters de pe lista medicului său de familie, dacă situația se repetă de mai multe ori. Regula se aplică și la alte clinici GMF-Réseau din Quebec, însă ea nu privește consultul medicilor specialiști, ci doar a celor de familie din afara rețelei la care pacientul este înscris. 

Pentru informații suplimentare și programări: 514-731-5994. Clinica Diamant este deschisă în fiecare zi, între 8:00 a.m. și 8:00 p.m. și acceptă și pacienți fără programare.        

CITIȚI ȘI:
Un medic român din Montreal în Haiti: „O picătură de ajutor într-o mare de suferință”