Noul lider NPD este tânăr, carismatic, bun comunicator și arborează cu mândrie portul tradițional al comunității din care face parte. În cursa pentru șefia partidului s-a desprins detașat, reușind o performanță pe care doar doi alți lideri NPD – Tommy Douglas și Jack Layton – au atins-o, aceea de a câștiga șefia partidului obținând din primul tur peste 50% din voturile exprimate de membri. Ca și iluștrii săi predecesori, Jagmeet Singh promite să facă istorie în politica Canadei.

Jagmeet Singh este noul lider al NPD-ului federal, ales duminică, 1 octombrie, cu un scor de 53.6% din voturile numărate, în primul tur. O performanță remarcabilă!

Născut în Ontario în 1979, el face parte din comunitatea de origine indiană sikh. A fost deputat în parlamentul ontarian timp de șase ani (circumscripția Bramalea-Gore-Malton, aflată în sudul provinciei, incluzând parte din Mississauga și Brampton), iar înainte de a se lansa în politică a profesat ca avocat criminalist.

Ca deputat, a dovedit viziune și leadership în repetate rânduri, prin inițiativele propuse și moțiunile lansate. Două exemple concludente în acest sens sunt cazurile Tarion (organismul provincial ontarian care regularizează sectorul construcțiilor de locuințe noi) și Ornge (organizație caritabilă non-profit, parte din sistemul de sănătate ontarian care asigură servicii de ambulanță și transport medical). Ele au arătat faptul că Jagmeet Singh înțelege nu numai cum funcționează industria construcțiilor și serviciile de ambulanță, ci și nevoia de a le monitoriza atent și reglementa în interesul publicului, al consumatorilor.

În octombrie 2015, Singh a introdus o moțiune prin care viza o modificare legislativă pentru ca poliția provincială să înceteze verificările arbitrare pentru persoane de culoare (așa-zisul „carding”). Ca urmare, la 1 ianuarie 2017, Ontario a devenit prima provincie care a interzis această practică controversată, în care culoarea pielii unei persoane juca rolul determinant. Singh a demonstrat curaj și în decembrie 2016, când a susținut campania BDS (Boycott, Divestment, Sanctions) care a atenționat Israelul privind cazurile de discriminare și nedreptățire a palestinienilor.

Noul lider NDP arborează portul tradițional sikh care include turbanul și kirpanul (o sabie purtată întotdeauna pentru apărare, simbol al puterii şi libertății spiritului pentru credincioșii sikh; numele său provine din termenul sanscrit „kirpa” – blândețe şi termenul persan „aan” – respect faţă de sine). Potrivit declarațiilor sale, el a ales să poarte aceste simboluri religioase în Canada pentru a onora lupta istorică pentru drepturi în India și tradiția sikh.

Atitudinea sa tradiționalistă nu a rămas fără critici, în special aici în Quebec, unde există o societate cu o cultură seculară și interculturală. Sunt însă convins că dacă quebechezii și românii din Quebec vor dori să-l cunoască cu adevărat pe Jagmeet Singh – care vorbește o franceză clară și curgătoare – o să-l găsească abordabil, autentic și ancorat în realitatea contemporană canadiană. Vor descoperi un aliat în lupta împotriva oricărei forme de discriminare religioasă și etnică și un apărător al drepturilor LGBTQ, deja legiferate în Canada.

NDP este partidul omului de rând canadian și quebechez, un partid „for the little guy”. Este un partid care lupta pentru tineri și pentru pensionari deopotrivă – de altfel, Singh a propus în timpul cursei la șefia NPD o importantă reformă a OAS (Old Age Security, cel mai mare program de pensie publică al Canadei) pentru a-l face mai echitabil.

Carisma și inteligența sa aduc aminte de Jack Layton și Tommy Douglas. Jagmeet Singh are talent și ușurință naturală în a comunica, opiniile lui inspirând încredere. Tocmai de aceea este posibil ca Singh să realizeze visul lui Douglas și să devină prim-ministrul Canadei. El poate și are capacitatea necesară să deschidă o a treia cale canadiană, care să iasă din alternanța tradițională între liberali și conservatori pe scena politică federală. O a treia opțiune, social-democrată, nu poate fi decât benefică țării, care riscă altfel să devină o națiune bipartită, cu dezavantajele unei polarizări politice excesive.

SCURT ISTORIC NPD
NDP (New Democratic Party/ Nouveau Parti démocratique), partid de orientare social-democrată pe scena federală canadiană, a fost creat în 1961, din fuziunea formațiunii politice Co-operative Commonwealth Federation (CCF) cu Canadian Labour Congress (CLC). Primul său lider a fost Thomas Clement „Tommy” Douglas (1904-1986), figură legendară a politicii canadiene, cel căruia îi datorăm conceptul unui regim complet de asigurare accesibil tuturor, care să acopere spitalizările și serviciile medicale, finanțat și administrat public. Tot lui îi datorăm și alte lucruri care astăzi ni se par normale – asigurările de stat, ziua de muncă de opt ore sau finanțarea de către stat a artelor.
De-a lungul istoriei sale, NPD a oscilat între a fi a treia sau a patra forță politică federală, însă au existat momente când s-a aliniat cu Partidul liberal canadian, ca de exemplu între 1972 și 1974, în timpul guvernului minoritar Pierre  Trudeau.
NDP nu a format niciodată guvernul la Ottawa, însă în 2011, sub Jack Layton (1950-2011), a reușit cea mai bună performanță electorală a sa, devenind Opoziția Oficială cu 103 fotolii parlamentare câștigate. În Quebec, NDP a provocat acel faimos „vague orange”, obținând 59 de scaune din cele 75 disponibile, deși până atunci acest partid fusese considerat exclusiv unul „anglo” . Un rezultat istoric izbutit grație calităților organizaționale, politice și umane ale liderului său de atunci, Jack Layton.
În prezent, după alegerile federale din 2015, NPD numără 44 de deputați.
Jagmeet Singh îi succedă la șefia NPD lui Thomas Mulcair.