Numărul cazurilor de cancer la persoane tinere este în creștere, iar alcoolul, chiar și în cantități mici, este unul dintre factorii incriminați de oamenii de știință. Consumul de alcool a fost asociat cu șase tipuri de cancer dintre cele mai frecvente.

Numărul cazurilor de cancer la persoane sub 50 de ani a crescut îngrijorător în ultimii ani, mai ales cancerele de sân și colorectal. Consumul de alcool se numără printre factorii care susțin această tendință ascendentă a cazurilor de cancer, se arată într-un raport științific al Asociației Americane pentru Cercetarea Cancerului (AACR) citat de New York Times.

În cadrul raportului, cercetătorii evidențiază descoperirile recente care au condus la tratamente noi anti-cancer și la o creștere impresionantă a speranței de viață.

Totuși, un punct important în raportul lor îl ocupă un tipar îngrijorător: chiar dacă a scăzut mortalitatea prin cancer, incidența totală a anumitor tipuri de cancer a crescut în mod inexplicabil, mai ales în rândul adulților tineri. Unul dintre cele mai mari semnale de alarmă îl reprezintă cancerele gastrointestinale, în special cancerul colorectal.

Potrivit Agenției internaționale de cercetare a cancerului (IARC), alcoolul este clasificat ca un carcinogen din Grupa 1, i.e. este o cauză știută, dovedită, de cancer.

Consumul de alcool a fost asociat cu un risc crescut pentru cel puțin șase tipuri de cancer: carcinomul esofagian cu celule scuamoase, anumite forme de cancer la nivelul capului și gâtului, cancerul de sân, colorectal, de ficat și de stomac.

În luna noiembrie 2023, Organizația Mondială a Sănătății și IARC au subliniat, într-o declarație comună că „nu poate fi stabilită nicio cantitate sigură de alcool în ceea ce privește riscul de cancer”.

Statisticile din Statele Unite din 2019, citate de New York Times, arată că 5,4% din totalul cancerelor diagnosticate în SUA – un caz din 20 – a fost atribuit consumului de alcool. Cu toate acestea, mai puțin de o treime din femeile cu vârste între 18 și 25 de ani știu că alcoolul crește riscul de cancer mamar.

În România, în 2019, 8% din decesele prin cancer erau atribuite consumului de alcool, potrivit unei Analize de situație a Institutului Național de Sănătate Publică, arată HotNews.ro.

În Canada, Canadian Cancer Society avertizează că aproximativ 7,000 de cazuri de cancer sunt atribuite în fiecare an consumului de alcool. 

Între 30 și 50% din totalul cazurilor de cancer la nivel mondial au factori de risc ce pot fi modificați prin stilul de viață adoptat. Iată recomandările AACR pentru reducerea la minimum a factorilor de risc modificabili:

● diminuarea semnificativă a consumului de alcool indiferent de vârstă;
● eliminarea fumatului și evitarea fumului de țigară;
● menținerea unei diete sănătoase și a unei greutăți normale;
● mișcare zilnică;
● evitarea radiațiilor ultraviolete;
● minimizarea, pe cât posibil, a expunerii la factori poluanți.