Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), între 30 și 50% din totalul cazurilor de cancer de pe mapamond ar putea fi evitate prin schimbarea stilului de viaţă.
Cancerul este principala cauză de deces la nivel mondial, reprezentând aproape 10 milioane de decese în 2020 (sau aproape unul din șase).
Cele mai frecvente tipuri de cancer sunt cancerele de sân, plămâni, colon și rect și de prostată. Cele care cauzează cele mai multe decese sunt cancerele de plămâni, de colon și rect, de ficat, de stomac și de sân.
Cancerul apare prin transformarea celulelor normale în celule tumorale într-un proces în mai multe etape care, în general, progresează de la o leziune precanceroasă la o tumoare malignă. Aceste modificări sunt rezultatul interacțiunii dintre factorii genetici ai unei persoane și trei categorii de agenți externi, printre care:
● substanțe cancerigene fizice, cum ar fi radiațiile ultraviolete;
● substanțe cancerigene chimice, cum ar fi azbestul, componente ale fumului de țigară, alcoolul, aflatoxina (un contaminant alimentar) și arsenul (un contaminant al apei de băut); și
● cancerigeni biologici, cum ar fi infecțiile cauzate de anumiți viruși, bacterii sau paraziți.
CITIȚI ȘI: Pentru o mai bună informare și o detectare precoce a cancerului colorectal
Incidența cancerului crește dramatic odată cu vârsta, însă există mai mulți factori de risc ce ar putea fi evitați, precum consumul de tutun și de alcool, alimentația nesănătoasă, inactivitatea fizică și poluarea aerului. De asemenea, unele infecții cronice reprezintă factori de risc pentru cancer – o situație întâlnită în special în țările sărace și în cele cu venituri medii. Aproximativ 13% dintre cancerele diagnosticate în 2018 la nivel global au fost atribuite infecțiilor carcinogene, inclusiv Helicobacter pylori, virusul papiloma uman (HPV), virusul hepatitei B, virusul hepatitei C și virusul Epstein-Barr.
În prezent, între 30 și 50% dintre cazurile de cancer pot fi prevenite prin evitarea factorilor de risc și prin implementarea strategiilor existente de prevenire. Povara cancerului poate fi, de asemenea, redusă prin detectare precoce și prin tratamentul și îngrijirea adecvată a pacienților. Multe tipuri de cancer au șanse mari de vindecare dacă sunt diagnosticate din timp și tratate corespunzător.
CITIȚI ȘI: Mamografia, element-cheie în depistarea precoce a cancerului de sân
Concret, riscul de cancer poate fi redus prin:
● renunțarea la fumat;
● menținerea unei greutăți corporale sănătoase;
● desfășurarea unei activități fizice în mod regulat;
● evitarea sau reducerea consumului de alcool;
● vaccinarea împotriva HPV și a hepatitei B (pentru cei care aparțin unui grup pentru care se recomandă vaccinarea);
● evitarea expunerii la radiații UV (care rezultă în primul rând din expunerea la soare și la aparatele de bronzat artificial) și/sau utilizarea măsurilor de protecție solară;
● reducerea expunerii la poluarea aerului exterior și interior, inclusiv la radon (un gaz radioactiv produs prin degradarea naturală a uraniului, care se poate acumula în clădiri).