Cu ocazia amplei manifestații împotriva rasismului și brutalității poliției desfășurată vineri, 5 iunie, la Ottawa, dr. Vera Etches, medicul șef al sănătății publice din capitala canadiană, a subliniat că rasismul împotriva populației de culoare și a minorităților afectează sănătatea populației în ansamblu.

Potrivit Radio-Canada, dr. Etches este de părere că demonstrațiile de protest împotriva rasismului nu sunt în conflict cu sănătatea publică, având în vedere nevoia de a denunța rasismul pentru a îmbunătăți sănătatea minorităților.

„Rasismul, discriminarea, stigmatizarea sunt strâns legate de probleme de sănătate fizică, mentală și emoțională, precum și de o mortalitate mai ridicată”, a spus dr. Etches, potrivit aceleiași surse citate. „Rolul meu nu este doar de a controla bolile infecțioase, ci și de a promova sănătatea populației, lucrând cu mai mulți parteneri pentru a asigura echitatea în materie de sănătate”, a completat ea.

Dr. Vera Etches, medicul șef al sănătății publice din capitala canadiană.

În același timp, medicul șef al orașului Ottawa a invitat canadienii să privilegieze denunțarea rasismului și a brutalității poliției pe rețelele de socializare și a reamintit protestatarilor importanța purtării unei măști și a distanțării fizice, sfătuindu-i să meargă la un test de depistare pentru COVID-19 dacă prezintă simptome în zilele sau săptămânile următoare.  

COVID-19 afectează într-o măsură mult mai mare cartierele unde comunitățile culturale sunt mai numeroase, a spus dr. Etches, citând un raport al sănătății publice din Ontario, publicat la jumătatea lunii mai (COVID-19 in Ontario – A Focus on Diversity).

Rata spitalizării în aceste cartiere este de patru ori mai mare, rata internării la terapie intensivă este de asemenea de patru ori mai mare, iar rata mortalității este de două ori mai mare decât în ​​cartierele cu o populație mai puțin diversă.

„Unul dintre motive este că oamenii aceștia lucrează adesea în locuri unde există un risc mai mare de a contracta virusul. Există, de asemenea, o legătură cu faptul că trăiesc în spații unde distanțarea fizică este mai dificilă”, a spus dr. Etches. „În plus, este adevărat că discriminarea are efecte asupra sănătății organismului, în special a hipertensiunii arteriale, care este un factor de risc pentru COVID-19”, a completat ea.

Printre miile de persoane care au participat vineri la marșul de protest de la Ottawa s-a aflat și prim-ministrul Justin Trudeau, alături de ministrul responsabil cu familia, Ahmed Hussen.

Premierul Trudeau a participat la protestul de vineri, 5 iunie 2020, de la Ottawa, alături de mii de canadieni reuniți pentru a denunța rasismul și violența poliției în urma morții lui George Floyd în SUA. FOTO: REUTERS/Blair Gable.

Purtând o mască de protecție, Trudeau a îngenunchiat de mai multe ori, ultima oară timp de 8 minute şi 46 de secunde – atât cât polițistul alb Derek Chauvin i-a ținut lui George Floyd genunchiul pe gât, provocându-i moartea.

Uciderea de către poliție a americanului de culoare, neînarmat, a stârnit o mişcare mondială de revoltă şi proteste. 

CITIȚI ȘI:

Politică federală: Liberalii au un avans de șase procente în fața conservatorilor în intențiile de vot
Sondaj | Dintre Trudeau și Trump, americanii l-ar prefera pe Trudeau ca lider