Acest vaccin, care conform testelor clinice are o eficacitate de 95% în primele patru săptămâni după administrarea primei doze, este primul autorizat care foloseşte tehnologia ARN mesager.

Cum funcționează vaccinul Pfizer-BioNTech împotriva COVID-19

Vaccinul dezvoltat de companiile farmaceutice Pfizer și BioNTech este primul autorizat care foloseşte tehnologia ARN mesager. Este vorba de o tehnologie care implică injectarea unei părți din materialul genetic al virusului SARS-CoV-2 în organism pentru a antrena sistemul imunitar să creeze anticorpi împotriva lui.

ARN-ul (acid ribonucleic) și ADN-ul (acid dezoxiribonucleic) sunt purtătorii informațiilor genetice în organismele vii, i.e. a instrucțiunilor pentru producerea proteinelor. Proteinele sunt acele molecule multifuncționale considerate „cărămizile” vieții.

În timp ce ARN-ul poate fi tradus imediat în proteine, organismul nu poate produce proteine ​​direct din ADN-ul conținut în nucleul celulelor noastre. Unul din tipurile de ARN este ARN-ul mesager (ARNm), care joacă un rol important în transcrierea ADN-ului. Transcrierea este procesul din sinteza proteinelor care implică copierea informației genetice conținută în ADN într-un mesaj de ARN.

Vaccinul Pfizer-BioNTech, ca și cel de la Moderna, introduce în organism un fragment de ARN care este utilizat pentru fabricarea unei proteine ​​foarte specifice: proteina spike de la SARS-CoV-2, cea care formează țepii ce acoperă suprafața virusului. În sine, această proteină este inofensivă. Celulele persoanei vaccinate produc așadar aceste bucăți de virus, proteine străine dar neprimejdioase, care servesc drept ținte de antrenament pentru sistemul imunitar. Acesta va începe să-și construiască mijloace de apărare, în special anticorpi capabili să recunoască și să neutralizeze o eventuală infecție Covid-19.

Structura virusului SARS-CoV-2. Ilustrație: mindcraftstories.ro

Vaccinurile clasice, tradiționale, se bazează pe injectarea unui fragment de virus sau a întregului virus inactivat. Cele care folosesc tehnologia ARNm se bazează pe același principiu, doar că în acest caz este vorba de o parte din materialul genetic al unui virus.

ARN-ul mesager inoculat are o durată de viață foarte limitată. El nu poate „să transforme genele” persoanei vaccinate, așa cum poate ați citit în tot felul de teorii care circulă pe rețelele de socializare. Transcrierea informațiilor genetice (ARN) într-o proteină are loc în citoplasmă, nu în nucleul celulei, care conține ADN. ARN-ul mesager nu poate pătrunde în ADN, deoarece nu intră niciodată în nucleul celulei. Mai mult, ARN-ul, pentru a se putea integra în genom, trebuie să fie retranscris invers, în ADN – ceea ce se numește retrotranscriere – iar acest proces nu se întâmplă spontan în celule. Imaginea sugerată de profesorul Jean-Daniel Lelièvre, șeful departamentului de boli infecțioase al spitalului Henri-Mondor din Créteil, Franța, într-un interviu pentru AFP, este foarte sugestivă: „să spui că ARN-ul mesager inoculat prin vaccin va transforma ADN-ul este ca și cum ai spune că un copil își poate naște mama… Nu se poate face drumul înapoi”.

Eficacitate

Vaccinul este administrat în două doze, cu a doua doză la 21 de zile distanţă de prima. Conform testelor clinice, vaccinul începe să funcționeze la doar zece zile după prima doză, având o eficacitate de 95% în primele patru săptămâni după administrarea acesteia.

La studiul clinic din faza a treia au participat 43,661 de voluntari și au fost identificate 170 de cazuri de COVID-19, dintre care 162 în grupul placebo şi 8 în grupul celor cărora li s-a administrat vaccinul. 41,135 dintre voluntari au primit a doua doză pe 13 noiembrie.

Eficacitatea a fost constantă în funcţie de vârstă, gen, rasă şi etnie, potrivit unui document de informare al companiilor Pfizer și BioNTech, în care se precizează și că eficacitatea observată la adulţii în vârstă de peste 65 de ani a fost de peste 94%.

De notat că deși eficacitatea vaccinului împotriva cazurilor simptomatice de COVID-19 este foarte mare, cea privind prevenirea infecțiilor asimptomatice nu a fost încă stabilită. Analize adiționale ale datelor provenite din studiile clinice efectuate și din utilizarea vaccinului sunt necesare pentru a determina acest lucru. De aceea portul unei măști, distanțarea socială și igiena mâinilor sunt în continuare recomandate, căci o persoană infectată dar asimptomatică poate transmite COVID-19.

Transport și stocare

Vaccinul Pfizer-BioNTec trebuie depozitat la temperaturi între minus 80 și minus 60 de grade Celsius. Pentru a fi transportate, vaccinurile sunt puse în cutii cu temperatură controlată, fiecare cu o capacitate între 1,000 şi 5,000 de doze. Cutiile sunt prevăzute cu un termometru care arată temperatura ce trebuie menţinută pentru ca vaccinul să-şi păstreze eficacitatea optimă.

Ce trebuie să menționați personalului medical înainte de vaccinare

Canadienii sunt îndemnați să anunțe înainte de a fi vaccinați dacă au alergii, febră, dacă sunt imunocompromiși sau iau un medicament care afectează sistemul imunitar, dacă au primit un alt vaccin împotriva COVID sau, în cazul femeilor, dacă sunt însărcinate ori alăptează.

Posibile efectele secundare

Efectele secundare raportate până acum în cazul vaccinului Pfizer-BioNTech sunt:
● durere în zona injectării
● oboseală
● durere de cap
● durere de mușchi
● frisoane
● febră
● dureri articulare
● umflătură în zona injectării
● zona injectării devine roșie
● greață
● stare de rău
● ganglioni umflați

Potrivit Santé Canada, aceste efecte secundare observate în timpul studiilor clinice sunt similare celor experimentate și în cazul altor vaccinuri, inclusiv durerea la locul injectării, frisoane, senzația de oboseală și febră. Ele sunt de scurtă durată, trec de la sine și nu prezintă un risc pentru sănătate.

Reacții alergice

Există șanse, foarte mici, ca vaccinul să cauzeze o reacție alergică severă. Dacă survine, aceasta se întâmplă la scurt timp de la injectare – de la câteva minute la o oră. Simptomele reacției severe sunt:
● dificultăți de respirație
● umflarea feței și a gâtului
● ritm cardiac mărit
● iritații pe tot corpul
● stare de amețeală și slăbiciune

În urma faptului că două persoane în Marea Britanie au prezentat reacții alergice severe (aceste persoane sunt acum în afara oricărui pericol), Santé Canada a emis un avertisment ca cei cu alergii la oricare dintre ingredientele vaccinului Pfizer-BioNTech să evite administrarea vaccinului. Lista ingredientelor (în engleză) cuprinde:

● Ingredient medicinal: ARNm
● Ingrediente non-medicinale: ALC-0315 = ((4-hydroxybutyl)azanediyl)bis(hexane-6,1-diyl)bis(2-hexyldecanoate
● ALC-0159 = 2-[(polyethylene glycol)-2000]-N,N-ditetradecylacetamide
● 1,2-Distearoyl-sn-glycero-3-phosphocholine
● cholesterol
● dibasic sodium phosphate dihydrate
● monobasic potassium phosphate
● potassium chloride
● sodium chloride
● sucrose water for injection

De asemenea, Santé Canada îndeamnă persoanele care au avut o reacție alergică gravă la un alt vaccin, medicament sau aliment să menționeze acest lucru înainte de vaccinare. Agenția guvernamentală a subliniat însă că nu a identificat „probleme majore de siguranță” pentru vaccinul Pfizer-BioNTech și că beneficiile acestuia depășesc cu mult riscurile.

De menționat că în Canada toate vaccinurile sunt acompaniate de un avertisment cu privire la riscul reacțiilor alergice grave, inclusiv anafilaxia, iar clinicile de imunizare sunt echipate pentru a face față acestor situații rare.

Aprovizionarea cu vaccinuri

Santé Canada a aprobat acest vaccin în data de 9 decembrie. Informațiile puse la dispoziția publicului de către Santé Canada pot fi consultate aici.
Campania de imunizare a debutat pe 14 decembrie, prima persoană vaccinată în Canada fiind din Quebec: Gisèle Lévesque, în vârstă de 89 ani, rezidentă în CHSLD Saint-Antoine din orașul Quebec.

Ottawa a încheiat un al doilea acord pentru o aprovizionare imediată cu vaccinuri împotriva COVID-19, de data aceasta cu compania americană de biotehnologie Moderna. Astfel, până la 168,000 de doze vor putea fi livrate în Canada până la sfârșitul acestei luni (sub rezerva unei omologări din partea Santé Canada). Aceste doze fac parte din cele 40 de milioane pe care Canada le-a rezervat de la Moderna, iar livrarea lor ar putea începe în termen de 48 de ore de la aprobare.

Deoarece vaccinul Moderna nu necesită restricţii şi măsuri severe de transport şi stocare, aceste doze vor fi trimise în Nord și la comunități indigene izolate și îndepărtate.

În ceea ce privește vaccinul Pfizer-BioNTech, deja administrat în Canada, alte 200,000 de doze din comanda făcută pentru 2020 vor sosi săptămâna viitoare. Ele vor fi administrate în 70 de situri de vaccinare aflate pe întreg teritoriul Canadei, o creștere substanțială față de cele 14 cu care s-a pornit campania de vaccinare.  

Este de așteptat ca până la sfârșitul lunii martie, Canada să aibă patru milioane din doza inițială a vaccinului Pfizer-BioNTech și încă două milioane de doze din vaccinul dezvoltat de Moderna (care așteaptă încă să fie omologat).

CITIȚI ȘI:

Situația Canadei în cursa frenetică pentru un vaccin împotriva COVID-19
COVID-19: Quebecul va vaccina mai întâi rezidenții din CHSLD