Următorul guvern canadian va fi minoritar și va fi format de Partidul liberal canadian (PLC), condus de Justin Trudeau. Opoziția oficială va fi formată de conservatori (CPC), cu Andrew Scheer lider al Opoziției oficiale.

După 40 de zile de campanie electorală marcată de atacuri personale, numeroase promisiuni și o incertitudine persistentă în sondajele de opinie, canadienii au ales un guvern minoritar ce va fi format de Partidul liberal canadian.

Până în prezent, Canada a avut 13 guverne minoritare, conduse de nouă prim-miniștri. Cele mai recente sunt cele conservatoare ale lui Stephen Harper, între 2006 și 2008, și apoi între 2008 și 2011. În general, guvernele minoritare durează mai puțin de doi ani. Cea mai scurtă guvernare minoritară a fost cea a premierului conservator Joe Clark în 1979, care a durat doar șase luni. Guvernul Clark din acel an ilustrează și cel mai recent exemplu în care partidul care a câștigat votul popular – liberalii conduși de Trudeau tatăl – nu a reușit să acumuleze un număr suficient de locuri în parlament pentru a forma guvernul. Conservatorii au preluat atunci puterea, cu 36% din votul popular (vs. 40% pentru liberali) și 136 de fotolii în Camera Comunelor (vs. 114 pentru liberali).

Un guvern este demis atunci când nu se mai bucură de încrederea majorității parlamentarilor din Camera Comunelor.

CITIȚI ȘI: Cât de mult este prea mult?

Pentru a avea o majoritate, este nevoie de câștigarea a cel puțin 170 de fotolii parlamentare. Camera Comunelor numără în prezent 338 de locuri. În momentul dizolvării parlamentului precedent, PLC deținea 177 de locuri, conservatorii (CPC) aveau 95, NDP 39, Bloc québécois număra 10, Partidul verde două, People’s Party of Canada (PPC) un singur loc, la fel ca și Co-operative Commonwealth Federation (CCF). Parlamentul precedent număra, de asemenea, opt deputați independenți, iar cinci scaune erau vacante.

Dacă doriți să consultați rezultatele pe circumscripție electorală, pe întreg teritoriul Canadei, puteți consulta site-ul Elections Canada sau folosi acest link.

O prezență record a fost atinsă la votul anticipat, când peste 4,7 milioane de canadieni au votat, cu 29% mai mult ca la alegerile precedente din 2015.

CITIȚI ȘI: Despre votul celor din afara granițelor țării

Mai jos, principalele promisiuni pe care liberalii le-au făcut în timpul campaniei electorale.

La începutul verii, Guvernul Trudeau a declarat o situație de urgență climatică în Canada. De aceea, în materie de mediu, PLC s-a angajat să reducă la zero emisiile nete de gaze cu efect de seră (GES) ale Canadei până în 2050 și a promis că obiectivul actual – de a reduce cu 30% emisiile de GES până în 2030 – va fi nu doar atins, ci chiar depășit.

Pentru acest lucru, cota de impozitare pentru companiile care dezvoltă tehnologii neutre va fi redusă la jumătate, iar pentru lucrătorii afectați de trecerea la o economie verde, liberalii s-au angajat să propună o lege de tranziție echitabilă, care să le ofere sprijin și pregătire/calificare pentru acest tip de economie. PLC preconizează și crearea unui Fond pentru energie curată în valoare de 5 miliarde de dolari, destinat finanțării electrificării industriilor canadiene.

De asemenea, PLC a promis să interzică produsele de unică folosință din plastic până în 2021, să elimine treptat, până în 2030, centralele pe cărbune pentru a se asigura că 90% din energia electrică provine din surse non-GES, să interzică vânzarea vehiculelor convenționale, cu ardere internă, până în 2040, și să elimine treptat „subvențiile ineficiente pentru combustibilii fosili”.

Menționăm și faptul că liberalii s-au angajat să investească în energii regenerabile cei 500 de milioane de dolari pe care extinderea conductei Trans Mountain (achiziționată de Ottawa cu 4,5 miliarde de dolari în mai 2018) îi va genera anual. Una din propuneri: plantarea a două miliarde de copaci pe o perioadă de zece ani.

CITIȚI ȘI: Cauzele și consecințele schimbărilor climatice asupra mediului și vieților omenești

În ceea ce privește taxa pe carbon introdusă deja de liberali, aceștia promit să o mențină, chiar dacă în acest moment ea este contestată în curte de trei provincii (Saskatchewan, Manitoba și Ontario). PLC își va menține planul de a mări această taxă pe fiecare tonă de emisii cu 10$ anual, până la suma de 50$ pe tonă în 2022 (în prezent aceasta este de 20$/tona de emisii GES) și de a returna plătitorilor de taxe, în proporție de 90%, banii pe care federalul îi va colecta din această taxă pe carbon, sub forma unor reduceri fiscale. Restul de 10% vor merge la spitale, școli și companii pentru a încuraja dezvoltarea ideilor verzi. Niciun cent nu va rămâne în visteria guvernului.

CITIȚI ȘI: Taxa pe carbon, un subiect asaltat de mituri și fake news

CITIȚI ȘI: Taxa pe carbon: Cât de necesară, cât de eficace?

Sub liberali, salariul minim în administrația publică federală va urca la 15$/oră începând de anul viitor, indexat la inflație (dacă într-o provincie salariul minim este mai mare, acesta are prioritate).

CITIȚI ȘI: StatsCan: Creștere de 54,000 de noi locuri de muncă în septembrie

În materie de imigrație, liberalii au anunțat deja că numărul imigranților primiți de Canada va urca la 350,000 anual începând din 2021 (cu 29,000 mai mulți ca în 2018), datorită penuriei de mână de lucru și îmbătrânirii populației. Ei preconizează adoptarea unui nou program care să permită municipalităților, camerelor de comerț și asociațiilor locale să sponsoreze direct imigranți permanenți (Programme de candidats municipaux).

CITIȚI ȘI: Politica de imigrație a Canadei, între două tendințe majore

Printre măsurile destinate familiilor se numără suplimentarea serviciilor de îngrijire a copiilor înainte și după școală cu 250,000 de locuri, destinate copiilor mai mici de zece ani. 10% din acestea vor alocate copiilor ai căror părinți au orare de lucru atipice.

De asemenea, liberalii au promis și bonificarea Alocației canadiene pentru copii: o sumă de 6,639$ neimpozabilă va fi dată pentru fiecare copil sub șase ani; pentru fiecare copil cu vârsta cuprinsă între șase și 17 ani, această sumă se va ridica la 5,602$, tot neimpozabili. Pentru părinții care nu se califică la acest program, PLC propune un concediul familial plătit, garantat, care va fi introdus din 2021. De asemenea, vor fi oferite 15 săptămâni de concediu plătit părinților adoptivi.

Potrivit promisiunilor liberale, studenții ar avea dreptul la o perioadă de grație de doi ani fără dobândă înainte de a începe rambursarea împrumutului lor de studii. În plus, absolvenții nu ar fi obligați să-și ramburseze împrumutul înainte de a câștiga cel puțin 35.000 de dolari.

Pensia canadiană universală (Sécurité de la vieillesse/Old Age Security) va fi majorată cu 10%, iar prestațiile de urmaș din cadrul Regimului canadian de pensii (Régime de pension du Canada) și al Regimului quebechez de pensii (Régime de rentes du Québec) vor crește cu 25%.

În domeniul sănătății, PLC a promis că va investi șase miliarde de dolari în următorii patru ani pentru programul de asigurare medicală (régime d’assurance-maladie) și programul public de îngrijiri medicale (régime public de soins de santé). Parte din aceste fonduri vor fi folosite pentru a oferi tuturor canadienilor acces la un medic de familie și pentru a face îngrijirea la domiciliu și îngrijirea paliativă mult mai accesibile.

În ultimul lor buget, liberalii au anunțat că preconizează introducerea unui program național de asigurare de medicamente și că pentru acest lucru au alocat 35 milioane de dolari în vederea creării unui birou de tranziție în cadrul Agenției canadiene de medicamente. Împreună cu provinciile și teritoriile, guvernul federal ar întocmi o listă națională de medicamente asigurate pentru a le reduce prețul, precum și o strategie medicamentoasă pentru tratarea bolilor rare.

Privind accesul la o locuință, liberalii au anunțat alocarea a 40 de miliarde de dolari, etalați pe zece ani, pentru construirea a 100,000 locuințe „accesibile”.

În timpul campaniei electorale, aceștia au promis o asigurare națională împotriva inundațiilor, precum și un împrumut care poate ajunge până la 40,000$, fără dobândă, pentru renovări care urmăresc eficientizarea unei locuințe din punct de vedere energetic. Canadienii care cumpără o casă nouă cu emisii zero ar putea beneficia de subvenții de până la 5,000 de dolari. Începând cu 2022, certificarea ENERGY STAR pentru toate aparatele noi va fi obligatorie.

Suma maximă ce va putea fi scoasă dintr-un REER în vederea cumpărării unei locuințe va fi majorată de la 25,000$ la 35,000$ de persoană. Valoarea locuințelor eligibile la programul de asistență pentru acces la proprietate (în orașele Toronto, Vancouver și Victoria) va crește la 800,000$.