Cele mai recente date de la Statistics Canada arată că în luna septembrie 2019 economia canadiană a generat 54,000 noi locuri de muncă, cele mai multe la timp plin.

Economia canadiană performează foarte bine: pe lângă faptul că în al doilea trimestru al acestui an a crescut mai mult decât era așteptat (3,7% față de 2,3% cât prognozase Banca Canadei), 54,000 noi locuri de muncă au fost create în luna septembrie. Drept urmare, rata șomajului a scăzut la 5,5%, de la 5,7% în luna august a.c., atunci când 81,100 de noi posturi au apărut pe piața muncii. Față de acum un an, economia Canadei numără 456,000 de locuri de muncă în plus, sporind rata ocupării forței de muncă cu 2,4%.

Potrivit Statistics Canada, cele mai multe dintre aceste noi locuri de muncă sunt la timp plin, în sectorul serviciilor, în domeniul asistenței medicale și serviciilor sociale și cel al serviciilor de cazare și al alimentației publice. Per total, în sectorul serviciilor s-au adăugat 49,400 posturi, în timp ce în domeniul producerii de bunuri au fost create 4,300 de locuri de muncă, cele mai multe legate de industria construcțiilor.

Ontario, cea mai mare provincie a Canadei ca populație și un important teren de luptă electorală, a cunoscut în septembrie cea mai mare creștere netă a locurilor de muncă, de 41,100. În această provincie, rata șomajului este mai mică decât media canadiană – 5,3% vs. 5,5%.

Quebecul continuă însă să afișeze cea mai scăzută rată a șomajului din Canada: 4,8%. În luna septembrie, economia din La belle province a generat 14,100 noi joburi cu normă întreagă; cele la timp parțial au scăzut cu 500, pentru o creștere netă de 13,600.

La nivel național, salariile au înregistrat, de asemenea, o creștere în septembrie. Rata medie orară se situează la 28,13 dolari de la 27,66 dolari, o sporire de 1,7%.

În baza acestor cifre, James Marple, economist senior pentru TD Economics, a declarat pentru CBC.ca că „avem prea puține superlative pentru a descrie performanța pieței de muncă din Canada”. În vreme ce incertitudinea economică globală rezultată din factori precum războiul comercial dintre SUA și China continuă să întunece perspectivele, James Marple este de părere că piața muncii canadiene trimite un semnal diferit.

CITIȚI ȘI:

Alegeri federale: Cât de posibilă este o interferență străină?
Despre economia Canadei în acest an electoral
O schimbare majoră în peisajul politic canadian
Taxa pe carbon, un subiect asaltat de mituri și fake news