Dacă oboseala pe care o resimțiți nu este cauzată de o lipsă de somn sau un stil de viață foarte ocupat, atunci este necesar un control medical pentru a depista cauza sa exactă.

Dacă pe o perioadă mai lungă de o săptămână simțiți o oboseală care vă împiedică să faceți lucrurile pe care de obicei le făceați cu ușurință, faceți câteva modificări în stilul dvs. de viață. Timp de câteva săptămâni implicați-vă în mai puține activități, dormiți mai mult, consumați mai multe lichide, reduceți sau renunțați la cofeină și alcool și mâncați zilnic o salată cu cât mai multe legume.

Dacă însă oboseala pe care o resimțiți nu este cauzată de o lipsă de somn sau un stil de viață foarte ocupat, atunci este necesar un control medical. Iată șapte potențiale cauze care ar putea determina starea de oboseală cu care vă confruntați.

Anemia

Femeile care se află în anii reproductivi, care au menstruație abundentă, tumori fibroide, polipi uterini sau cele care au născut recent pot dezvolta anemie. Aceasta este una dintre principalele cauze ale stării de oboseală.  

Problemele apar în momentul în care sângerările conduc la o deficiență a hemoglobinei care transportă oxigenul, absorbit din aer în plămâni, către toate țesuturile și organele din organism. În cazul în care acestea nu sunt alimentate cu o cantitate suficientă de oxigen, oboseala își face apariția. 

Desigur, nu numai femeile pot dezvolta anemii. Alte cauze, care pot afecta orice persoană, sunt: hemoragia internă și deficiențele de fier, acid folic și vitamina B12 din organism. De asemenea, bolile de rinichi se pot manifesta și prin apariția anemiei și a simptomelor de amețeală, frisoane și stări de nervozitate. 

De obicei, tratamentul constă în administrarea suplimentelor de fier (dacă acesta este factorul declanșator) și consumul alimentelor bogate în fier (spanac, broccoli, carne roșie). În urma unui tratament adecvat, starea de oboseală va dispărea în maxim o lună.  

Cofeina 

Majoritatea persoanelor apelează la o cafea sau o băutură energizantă bazată pe cofeină pentru un plus de energie, însă uneori efectul obținut este contrar așteptărilor: în cantități ridicate, cafeaua nu face decât să accentueze starea de oboseală. Soluția: reduceți consumul de cafea, ciocolată, ceai și băuturi carbogazoase (care pot conține cofeină) din regimul alimentar.  

Hipotiroidismul

Dacă vă confruntați adesea cu stări de epuizare și ușoară depresie, experții susțin că o tiroidă leneșă poate fi explicația cea mai plauzibilă. Cea mai frecventă boală a tiroidei este hipotiroidismul, care apare atunci când glanda nu reușește să producă o cantitate suficientă de hormoni tiroidieni. Metabolismul este lent, motiv pentru care funcțiile organismului sunt încetinite.

Cea mai frecventă cauză a hipotiroidismului la adult este tiroidita lui Hashimoto, afecțiune cauzată de o dereglare a sistemului imunitar, care produce anticorpi ce, pur și simplu, distrug tiroida. 

Diabetul de tip 2

Diabetul zaharat de tip 2 este o boală de metabolism care cauzează prezența în exces a glucozei în sânge (hiperglicemie). La ora actuală, un canadian din trei are diabet (tip 1, care este o boală autoimună, sau 2) sau prediabet. Multe alte persoane ar putea suferi de această boală fără să știe că o au. Din păcate, mai puțin de 50% dintre canadieni pot identifica măcar jumătate din manifestările timpurii ale diabetului și doar 33% știu că accidentele vasculare cerebrale sunt o complicație a acestuia.

Starea de epuizare – însoțită de sete excesivă, urinare frecventă, foame, iritabilitate etc.- poate fi un semn de diabet. Consultarea medicului este esențială.

Alergiile și intoleranțele alimentare

Intoleranța la alimente și reacțiile alergice pot cauza oboseală și somnolență. Chiar și o intoleranță ușoară la unele alimente poate declanșa astfel de stări. Sfatul experților este să renunțați la alimentele care vă provoacă somnolență la un interval de 10-30 de minute de la consumarea lor.  

Apneea de somn

Oboseala este justificată în cazul în care ați petrecut câteva nopți albe sau nu ați respectat orele de somn. Dacă însă ați dormit „buștean” toată noaptea, cauza oboselii ar putea fi sindromul de apnee în somn (SAS). Acesta este o afecțiune a aparatului respirator caracterizată prin pauze respiratorii repetate, frecvente în timpul somnului, care face ca oboseala să se instaleze indiferent de câte ore ați dormit pe noapte. 

Apneea de somn este semnalată de sforăit și intervine cel mai des în cazul persoanelor supraponderale și obeze. Dacă vă confruntați cu această problemă, este recomandată schimbarea stilului de viață, incluzând și necesitatea de a urma un regim de slăbire și renunțarea la fumat.

Dacă nu este tratată la timp, apneea de somn mărește riscul de boli cardiovasculare, hipertensiune arterială și accident vascular cerebral.    

Boli cardiovasculare nediagnosticate

Dacă simțiți că obosiți mult prea ușor în urma unor activități pe care înainte le efectuați fără probleme, este timpul să vă faceți un control la inimă, pentru orice eventualitate. Dacă oboseala intervine după activitățile obișnuite pe care le efectuați zilnic (curățenie în casă, grădinărit, serviciu) este posibil ca inima să vă trimită semnale că ar avea nevoie de mai multă atenție.

CITIȚI ȘI

Cinci nutrienți esențiali pentru sănătate care v-ar putea lipsi din dietă
Când inflamația acută se transformă în inflamație cronică
Trei suplimente ce pot afecta inima