„În patru ani văd Lavalul ca pe un oraș curat, modern, avansat sub aspect ecologic, social și economic, în care toți locuitorii se simt bine și sunt mândri că locuiesc aici.”  – Flavia Alexandra Novac

Pe 7 noiembrie, în Quebec, vor avea loc alegeri municipale. La Laval, pe listele partidului Mouvement lavallois, se află și o româncă, Flavia Alexandra Novac, care se prezintă în districtul Sainte-Rose. Născută în România la Târgu Jiu, Flavia a ajuns în Canada în 2001, la o vârstă fragedă, cu părinții și fratele său Cătălin.

În rândurile ce urmează ea își prezintă parcursul personal și profesional, motivația de a candida la aceste alegeri, felul în care vede Lavalul în următorii ani și importanța comunității pentru un consilier local.

Parcursul personal

Nu am avut ocazia să merg la școală în România, dar familia mea a considerat întotdeauna important să vorbim românește acasă și să păstrăm tradițiile. Am învățat să scriu și să citesc în limba română singură.

Aici, în Canada, am făcut un bacalaureat în comunicații și marketing și recent am terminat și un master în resurse umane, mai precis în dezvoltare organizațională. Pe parcursul studiilor am fost implicată în diverse proiecte și asociații studențești. De asemenea, alături de profesorii mei, am întreprins mai multe cercetări despre leadershipul feminin și locul femeilor în mediul profesional. Este un subiect care mă pasionează.

Cercetarea mea pentru masterat s-a axat pe problemele profesionale pe care le întâmpină femeile aparținând minorităților vizibile – deci și o parte din femeile imigrante – în comparație cu cele care nu fac parte din aceste minorități. A fost foarte interesant de analizat diferențele care există între bărbați și femei la acest nivel și mai ales între grupuri diferite de femei.

Hobbyuri

Sunt pasionată de pictură. Îmi place să pictez peisaje și tablouri mai abstracte. Stilul abstract îmi place foarte mult.

De asemenea, îmi place foarte mult sportul. Sunt o persoană foarte activă. Merg cu bicicleta, fac plimbări în natură, joc volei, fotbal, fac paddleboarding sau kaiac-canoe. Dacă este frumos afară îmi place să ies și să fac sport.

Flavia Alexandra Novac.

Familia

Sunt aici cu părinții, Maria și Florin, și am un frate mai mare pe care îl cheamă Cătălin. Am și o nepoțică foarte dulce de cinci ani, Sofia. Mama a fost ingineră în România iar aici a făcut un bacalaureat în Soins infirmiers, profesând apoi ca infirmieră cliniciană. Tata, pompier în România, s-a reprofilat ca șofer de camion.

Interesul vizavi de politica municipală

În familia mea, politica a fost întotdeauna un subiect important. La masă vorbim foarte des despre politică, ne interesăm de politică pentru a ști ce se întâmplă în lume.

În urmă cu câțiva ani am avut ocazia să mă implic într-un partid provincial. Din acel moment mi-am dat seama cât de importantă este politica și cum ne afectează pe toți în multe aspecte ale vieții noastre de zi cu zi.

Am ales să mă implic la nivel municipal pentru a fi mai aproape de cetățeni și de problemele lor concrete. Îmi doresc să contribui la ameliorarea calității vieții locuitorilor din Laval, pentru ca împreună să facem cartierele acestui oraș mai frumoase și mai agreabile pentru orice cetățean. Împreună să găsim soluții la problemele reale cu care ne confruntăm în viața de zi cu zi. Deci, când s-a ivit ocazia, am ales să mă implic în politica municipală, fără ezitare.

Cum vede Lavalul peste patru ani

Am crescut în Laval și am foarte mari ambiții pentru acest oraș. Am văzut evoluția cartierului în care locuiesc, cunosc problemele cele mai stringente și știu ce poate fi schimbat ca să fie mai bine. În patru ani văd Lavalul ca pe un oraș curat, modern, avansat sub aspect ecologic, social și economic, în care toți locuitorii se simt bine și sunt mândri că locuiesc aici.

Mi-ar plăcea să lucrez pentru a contribui real la protecția mediului natural din Laval, foarte prețios și important pentru locuitorii săi. Suntem foarte mândri că avem parcuri  mari și păduri în cartierele noastre. Chiar și acum, fiind în plină campanie electorală, făcând porte-a-porte în districtul meu din Sainte-Rose, nu încetez să mă minunez de frumusețea pădurii Bois de l’Équerre care este magnifică, și despre care cei cu care comunic menționează ce valoare inestimabilă are pentru iei.

Bineînțeles, aș dori să continuăm să ne dezvoltăm orașul, dar într-un mod mai inteligent, concentrându-ne mai mult pe modernizarea infrastructurii, pe dezvoltarea durabilă, cu un cod de urbanism mai complet.

În general, mi-ar plăcea ca în tot Lavalul să avem străzi care să fie bine întreținute, pentru că inclusiv în Sainte-Rose există străzi ce au nevoie de lucrări considerabile de îmbunătățire.

Visul meu e să ne păstrăm mediul natural nealterat, să continuam să avem evenimente culturale și activități pentru copii, adulți și seniori într-un cadru de armonie între om și natură. În Sainte-Rose avem o viață de cartier bogată care sperăm să continue și să se dezvolte.

Nu în ultimul rând, aș dori să contribui la îmbunătățirea mai multor servicii municipale, ca de exemplu deszăpezirea și gestionarea deșeurilor.

De ce comunitatea română este importantă pentru un consilier local

Orice comunitate culturală este importantă pentru că anume cultura reprezintă rădăcinile istorice ale unei părți importante a societății. Eu sunt mândră că sunt româncă și promovez cu multă plăcere tradițiile, mâncarea și obiceiurile noastre. În Quebec, oamenii sunt foarte deschiși la diferențe și sunt sincer interesați să facă schimb de informații privind istoria, cultura, tradițiile conaționalilor de diferite origini.

Pentru mine este foarte important să simt sprijinul dumneavoastră, pentru că împreună putem pune umărul la dezvoltarea localității noastre și, implicit, a comunității noastre. Sunt gata să comunic, să vă ascult opiniile, să înțeleg mai bine, prin intermediul limbii române, nevoile, bucuriile și așteptările dumneavoastră. Mă puteți contacta oricând pe pagina mea Facebook.

CITIȚI ȘI:

Alegeri municipale în Quebec: Care este structura puterii la nivel municipal?