Pentru a ajuta orașele să combată impactul economic al pandemiei, Ottawa va efectua mai devreme plata anuală acordată acestora din Fondul federal al taxei pe benzină pentru 2020-2021. Astfel, Guvernul Trudeau va transfera în luna iunie suma de 2,2 miliarde de dolari către municipalități.

De mai multe săptămâni, orașele canadiene reclamă un ajutor din partea guvernului federal pentru a compensa pierderile de venituri înregistrate din cauza pandemiei. În aprilie, Federația municipalităților canadiene a avansat cifra de 10-15 miliarde de dolari, care ar reprezenta deficitul combinat al municipalităților, mari și mici. Această estimare include pierderi la nivel de impozite pe proprietate, facturi de utilități, taxe de utilizare, bilete de transport în comun, precum și cheltuieli pentru asigurarea sănătății publice.

Plata din Fondul federal al taxei pe benzină va permite orașelor să finanțeze diverse proiecte de infrastructură legate de transportul public, tratarea apelor uzate, a apei potabile și de întreținere a drumurilor.

Ea constituie, așa cum premierul Trudeau a precizat astăzi, o primă etapă dintr-un plan federal-provincial menit să direcționeze bani către municipalități pentru ca acestea să dispună de fondurile necesare asigurării serviciilor esențiale pe care le oferă populației.

Municipalitățile țin de competențe provinciale și de aceea negocierile dintre cele trei paliere guvernamentale sunt necesare. Prin lege, orașele canadiene nu pot înregistra deficite, lucru ce le pune în situații dificile, așa cum primarul din Edmonton a subliniat recent, arătând că situația financiară locală este atât de dificilă încât este posibil ca transportul în comun din acest oraș să fie întrerupt pe perioada verii.

Montreal estimează că actuala criză ar putea duce la pierderi de 250-500 de milioane de dolari. Cele generate de transportul în comun ar putea constitui jumătate din această pierdere financiară anticipată. La Toronto, primăria estimează că acestea se situează la 65 de milioane de dolari pe săptămână.

CITIȚI ȘI:

Montreal: Saloanele de coafură și estetică se vor redeschide din 15 iunie
Vot în Parlamentul Quebecului: Companiile aeriene trebuie să ramburseze banii clienților
Canada: Scădere majoră a PIB-ului în primele trei luni ale anului