Companiile aeriene trebuie să-i despăgubească pe clienții afectați de coronavirus, așa cum se face în alte părți ale lumii, sunt de părere deputații aleși în Assemblée nationale.

Parlamentarii au votat astăzi o moțiune prin care cer guvernului canadian „să ordoneze companiilor aeriene (…) să permită rambursarea clienților care și-au văzut zborurile anulate ca urmare a pandemiei de coronavirus.”

Moțiunea a fost introdusă de deputata Partidului québécois Véronique Hivon și a fost adoptată în unanimitate. După vot, PQ a cerut ca moțiunea să fie trimisă premierului canadian Justin Trudeau, liderilor celorlalte partide federale, precum și grupului Option consommateurs.

Liderul parlamentar al formațiunii politice guvernamentale, Simon Jolin-Barrette, a declarat că guvernul CAQ este „favorabil rambursării”. „Este fundamental”, a spus el. „Trebuie să găsim un mecanism care să asigure rambursarea clienților”, a completat acesta, potrivit Le Devoir.

Chestiunea rambursării biletelor de avion a dezlănțuit dezbateri aprige pe rețelele de socializare, însă până acum Quebecul nu a luat o poziție atât de clară.

Ministrul Economiei, Pierre Fitzgibbon, a exprimat însă anumite reticențe. Companiile aeriene sunt sub jurisdicție federală, în timp ce agențiile de turism sunt provinciale. Aceste mici afaceri nu ar trebui să fie periclitate, a argumentat el, spunând că este în căutarea unui „echilibru”.

Săptămâna trecută, ministrul federal al Transporturilor, Marc Garneau, a precizat că toate companiile aeriene trec prin perioade „foarte, foarte dificile”. Cele canadiene au preferat până acum să acorde credite de călătorie clienților lor, mai degrabă decât să îi ramburseze.

Potrivit purtătoarei de cuvânt a Partidului liberal din Quebec în chestiuni privind protecția consumatorilor, Lise Thériault, Air Canada și Air Transat dispun împreună de 3,409 miliarde de dolari. „Banii sunt în continuare acolo, n-au dispărut”, a replicat aceasta. „Este rușinos. Când vor face rambursările?”, a întrebat Lise Thériault, adăugând că majoritatea clienților din Quebec și-au achiziționat biletele de avion cu cărți de credit și că acum sunt nevoiți să plătească interese de peste 20% pentru călătorii pe care nu le vor putea face.

CITIȚI ȘI:

Zboruri anulate: Cerere de acțiune colectivă în instanță împotriva a cinci companii aeriene canadiene