Începând de astăzi, 1 septembrie, quebechezii trebuie să prezinte dovada vaccinării împotriva COVID-19 pentru a avea acces la numite servicii neesențiale, inclusiv baruri, restaurante, cinematografe, arene sportive.

„Vom urmări situația, vom vedea cum funcționează și ne vom ajusta pe parcurs”, a declarat ministrul Sănătății din Quebec, Christian Dubé.

Pe lângă pașaportul de vaccinare, la intrarea în spațiile unde acesta este necesar trebuie prezentat și un act de identitate cu fotografie. Acest lucru permite businessurilor respective să confirme că persoanele care beneficiază de serviciile lor sunt „adecvat protejate” împotriva virusului.

Există însă și excepții. Ele privesc persoanele care au participat la studiile clinice pentru vaccinul Medicago și cele care din motive medicale nu se pot vaccina. Acestea din urmă trebuie să aibă o adeverință de la medic în acest sens, pe care trebuie să o prezinte la un centru de vaccinare, pentru ca apoi să se înscrie pe platforma Clic Santé în vederea obținerii documentului ce le va permite accesul în locurile unde pașaportul vaccinal este necesar.

Persoanele în vârstă și cei care nu au telefoane inteligente au posibilitatea imprimării pe hârtie a acestui document.  

Canadienii din alte provincii și cetățenii străini pot prezenta dovada vaccinării emisă de provincia sau țara lor de rezidență, precum și un act de identitate care să specifice adresa din afara Quebecului.

CITIȚI ȘI: Canada relaxează restricțiile de călătorie pentru cetățenii americani și călătorii internaționali

Potrivit ministrului Sănătății, în prezent nu există vreun plan pentru a trimite pe teren inspectori privind pașaportul vaccinal, însă cei care nu respectă acestă măsură vor fi amendați.

Implementarea pașaportului de vaccinare vine ca răspuns la creșterea numărului de îmbolnăviri din cauza variantei Delta, mult mai contagioasă.

 Lista completă a activităților unde este necesar pașaportul vaccinal este disponibilă aici.

CITIȚI ȘI:

Quebec | Pașaportul vaccinal va fi introdus la 1 septembrie