Paşaportul de vaccinare va intra în funcțiune la 1 septembrie și va fi folosit în baruri, restaurante, săli de sport, festivaluri și spații interioare care reunesc un număr mare de persoane. Pașaportul de vaccinare nu se va aplica pentru acces în magazine.

Potrivit ministrului Sănătății, Christian Dubé, condițiile pentru implementarea unui pașaport vaccinal în Quebec vor fi reunite la 1 septembrie – faptul ca toată populația admisibilă (12 ani și plus) să aibă posibilitatea să se vaccineze cu ambele doze și ca acest pașaport să poată recunoaște eficient toate persoanele protejate adecvat, inclusiv cele care au avut deja COVID-19.

Prezența variantei Delta, creșterea numărului de îmbolnăviri și a spitalizărilor, precum și începerea școlilor reprezintă factorii care, potrivit autorităților, justifică introducerea pașaportului vaccinal, pentru a nu mai recurge din nou la măsuri restrictive, care să paralizeze anumite sectoare de activitate.

Utilizarea sa va fi testată pe 11 și 12 august la Quebec, la restaurantul La Cage-Brasserie sportive din Centrul Lebourgneuf, iar săptămâna viitoare (17 și 18 august) la Laval, la sala de sport Éconofitness Vimont.

Pentru străinii care sosesc în Quebec, ministrul Dubé a precizat că guvernul provincial discută cu cel federal pentru armonizarea pașaportului de vaccinare cu aplicația ArriveCan.

Unde va fi folosit și în ce împrejurări?

Pașaportul de vaccinare va fi gratuit, scopul său fiind de a atesta că o persoană este protejată împotriva COVID-19.

Acest document oficial va permite posesorului său să aibă acces la activități neesențiale.

Pașaportul de vaccinare va fi folosit în următoarele situații:

● Activități cu risc ridicat de transmitere a virusului, care reunesc un număr limitat de persoane – săli de sport, sporturi de echipă, baruri, restaurante etc.

● Activități cu risc moderat sau minim, dar care reunesc un număr mai mare de participanți – spectacole, festivaluri și evenimente de anvergură, meciuri etc.

Pașaportul vaccinal nu va fi necesar pentru accesul la servicii esențiale, precum frecventarea unei școli, atât la nivel primar cât și secundar sau post secundar, sau obținerea unui loc de muncă.

Diferența dintre pașaport vaccinal și dovada de vaccinare

Dovada electronică a vaccinării este un document PDF care poate fi descărcat de pe computer sau de pe telefonul mobil. Acest document conține informații personale, vaccinul administrat și un cod QR care conține aceste informații.

Pașaportul de vaccinare este un instrument care interpretează informațiile conținute în dovada de vaccinare pentru a determina statutul de protecție împotriva COVID-19 al unei persoane. Nu va prezenta informații personale, informații despre boala avută sau despre vaccinurile efectuate.

Câte persoane s-au vaccinat în Quebec?

La ora actuală, 84% dintre quebechezii peste 12 ani s-au vaccinat cu prima doză și 70% sunt vaccinați cu ambele. Până pe 31 august, mai sunt necesare 400,000 de doze pentru ca 75% din populația admisibilă să fie complet vaccinată, acesta fiind obiectivul inițial al Quebecului.

În Quebec și în Canada, ca de altfel peste tot în lume, îmbolnăvirile de COVID-19 înregistrate în ultimele luni s-au produs, într-o majoritate covârșitoare, la persoanele nevaccinate complet. Astfel, în data de 17 iulie, 98% din cele 8,000 de noi cazuri confirmate în decurs de opt săptămâni în Quebec au fost la persoane care nu s-au vaccinat sau nu s-au vaccinat cu ambele doze. Un procent similar a fost observat și în cazul spitalizărilor.

La nivel canadian, în data de 30 iulie, dr. Theresa Tam, directoarea Sănătății publice, a precizat că aproape 85% din persoanele spitalizate cu COVID-19 sunt nevaccinate.

CITIȚI ȘI:

Quebec | Pașaportul de vaccinare: Cum va funcționa și unde va fi valabil