Renumitul artist Peter Krausz își va prezenta creațiile – desene, fotografii, portrete și peisaje – în cadrul a două expoziții majore la Montreal și Toronto.

Primăvara aceasta este una bogată expozițional pentru renumitul artist Peter Krausz, care își va prezenta creațiile – desene, fotografii, portrete și peisaje – în cadrul a două expoziții majore la Montreal și Toronto, la CHUM începând cu 12 aprilie și respectiv la Galeria Mira Godard între 21 aprilie și 19 mai.

Intitulată „Now and Then” expoziția de la Toronto (Galeria Mira Godard, 22 Hazelton Ave, M5R 2E2, vernisaj 21 aprilie) face în mod vădit aluzie la trecerea timpului. Lucrările expuse acoperă o lungă perioadă de timp, de la fotografii ce surprind instantanee din Roma anului 1969, la desene (pastel pe hârtie) recente, din 2017. Astfel, pentru prima oară la Toronto, vor fi expuse opere semnate de Peter Kraus din mai multe serii la care artistul lucrează încă: Cariera,  Gare de Triage (Outremont, Montreal), Winter Drawings from Summer Notes, precum și fotografii din expoziția „Peter Krausz Photographies 1969-2015”, prezentată la Galeria McClure din Montreal în septembrie 2015, din care fac parte și mai multe imagini din România.

Expoziția de la CHUM (Centre Hospitalier de l’Université de Montréal) va debuta în data de 12 aprilie și va dura timp de câteva luni. Ea include șase portrete și trei peisaje, executate în Conté à Paris (un tip special de creioane de schițe și desene), pe carton Mylar.

Nu este prima oară când lucrări semnate de Peter Krausz se vor afla într-un spital, un spațiu mai puțin obișnuit pentru expunerea unor obiecte de artă. Există însă la Montreal, din 2002, o fundație extraordinară – The Art for Healing Foundation/ Fondation de l’art pour la guérison – care își propune să aducă puterea vindecătoare a artei în diverse instituții de sănătate canadiene. Printre acestea se află și spitalul Maisonneuve-Rosemont, unde, din 2010, 65 de lucrări sunt expuse în secția de radio-oncologie, concepută potrivit filozofiei de healing environment. Lucrările aparțin unor nume mari ale picturii contemporane din Canada și Statele Unite, precum Marcel Barbeau, Stephen Conroy, Jacques Hurtubise, Rita Letendre, Marc Séguin, Guido Molinari, Richard Serra, Richard Morin și desigur, Peter Krausz.

Portretele și peisajele ce vor fi expuse la CHUM sunt de aproximativ 52”x36” fiecare, însă Peter Krausz este faimos în special prin picturile sale de peisaje monumentale. Criticul de artă Henry Lehmann afirma (cu ocazia expoziției „Landscape and Memory”, 1997) că lucrările sale dezvăluie publicului „a Golden Age that never was”, o vârstă de aur a umanității care, de fapt, n-a existat niciodată.

Peter Krausz consideră însă că nu idealizează peisajul ci îl documentează. „Nu cred că peisajul a fost vreodată ideal, în sens biblic, înainte de a fi izgoniți din Paradis, dar e un peisaj în care e un echilibru, pe care Marc Aurelius îl definea prin cuvântul Eucosmie. Echilibrul între om și natură, există în peisajul documentat de mine: întotdeauna rămâne un copac în mijlocul câmpului sub care oamenii se așază să se odihnească; e un peisaj mult mai uman. Vezi acest lucru și în peisajele din Sudul Spaniei și Sicilia, unde peisajul este foarte dramatic, sunt dealuri și pe fundal e un vulcan (mă refer la Etna). El distruge repetitiv natura, câmpurile și oamenii se întorc întotdeauna și refac. Este vorba de partea ciclică, de viață, de moarte, de anotimpuri, de trecerea timpului, de reînnoire. Liedul Das Lied von der Erde a lui Gustav Malher ilustrează foarte bine ideea, inspirat fiind dintr-un poem chinezesc care vorbește despre anotimpuri. Nu e numai un peisaj idealizat, în care e numai primăvară și vară, e și toamnă, e și iarnă, se moare, se renaște. Dacă vreți, într-un fel este un peisaj Biblic care ne este dat și din păcate, noi îl distrugem. În loc să ies cu o lozincă pe stradă pe care să scriu „Distrugem totul” (ceea ce este adevărat), pictez, dau mai mult un exemplu că am putea trăi și în armonie.”

Peter Krausz în atelierul său din Montreal.

Peter Krausz s-a născut în România și a studiat la Institutul de Arte Plastice din București. Din 1970 trăiește la Montreal. A fost timp de mai mulți ani curatorul și directorul  galeriei de artă a Centrului Saidye Bronfman și profesor la Universitatea Concordia. În prezent, este profesor titular la Université de Montréal.

De-a lungul timpului, Peter Krausz a participat la numeroase expoziții personale și colective la Montreal, în Quebec, în Canada sau în SUA. Operele sale se găsesc în colecții publice, corporative și private, precum cele de la Musée des beaux-arts de Montréal, Musée national des beaux-arts du Québec, Musée d’art contemporain de Montréal, Jewish Museum din New York, Air Canada, Citi Bank New York sau RBC Financial Group.