O veste mult aşteptată pentru români este cea a intrării în vigoare, de la data de 1 decembrie 2017, a măsurii de ridicare a obligativităţii vizei pentru cei care vor să viziteze Canada.

Atenţie: este vorba DOAR de cei care vor să viziteze Canada, măsura NU se referă la cei care vor să emigreze, să muncească sau să studieze în Ţara frunzei de arţar – pentru toate acestea se aplică în continuare aceleaşi prevederi din domeniul emigraţiei.

Aşadar, românii care vor să viziteze Canada după data menţionată vor avea nevoie să obţină, anterior îmbarcării în avion, numita Electronic Travel Authorization (eTA). Această obligativitate NU se aplică şi celor care intră în Canada traversând frontiera terestră sau maritimă.

Pentru a obţine eTA, toate persoanele, indiferent de vârstă (deci şi copiii) trebuie să aibă completat un formular  online de pe site-ul Guvernului federal, pentru fiecare persoană în parte (deci, 2 părinţi/bunici + 2 copii au de completat 4 formulare). Plata pentru eTA se face numai cu carte de credit, costul fiind de 7 dolari canadieni.

Totuşi, există cazuri în care această autorizaţie de călătorie poate fi refuzată.