Cea de-a 47-a ediție a Salonului de carte de la Montreal se va desfășura între 27 noiembrie și 1 decembrie, la Palais des congrès. Printre expozanți se vor afla mai mulți scriitori de origine română.

Tema acestei ediții este spațiu-timpul, conceptul care reprezintă fundamentul universului. Este o temă aptă pentru a ilustra felul în care cărțile și lectura ne fac să transcendem granițele spațiului și timpului, călătorind în diverse colțuri ale lumii, în diverse epoci sau în forul nostru interior.

„Într-o lume în care contextul social, internațional și geopolitic devine din ce în ce mai îngrijorător, în care trăim într-un ritm frenetic de producție constantă, în care ne este greu să luăm o pauză și în care durata atenției noastre se diminuează, plasarea cărții în centrul existenței noastre este, mai mult ca niciodată, esențială”, afirmă Olivier Gougeon, director general al Salonului.

Cartierul invitat la această ediție (după Montréal-Nord în 2022 și Côte-des-Neiges anul trecut) va fi Pointe-aux-Trembles, care celebrează 350 de ani de existență. Țara care va fi onorată la această ediție este Coreea de Sud, țară renumită pentru cinematografia sa îndrăzneață, dar mai puțin cunoscută în Occident pentru literatura sa.

Prezențe românești

Anul acesta, Asociația Canadiană a Scriitorilor Români (ACSR) revine la Salon cu un stand propriu, nr. 901. Veți găsi aici multe titluri noi, atât în română, cât și în franceză (inclusiv unele pentru copii și tineret), semnate de autori precum Veronica Pavel Lerner, Cătălina Stroe, Silvia Mariora, Daniela Cristina Apostoaei, Mircea Gheorghe, David Kimel, Leonard I. Voicu și alții.

Sâmbătă, 30 noiembrie, între orele 13:00 și 15:00, la standul ACSR vor avea loc trei lansări de carte: Mircea Gheorghe – „Alfa și Omega” (roman), Silvia Mariora – „Despre tinerețe” (a treia sa carte din seria „Povesti mici pentru oameni mari”) și Leonard I. Voicu – „Erori de programare” (proză scurtă).

Felicia Mihali va fi prezentă la Salon și ca editoare, și ca scriitoare, la standul Hashtag, situat la numărul 200. Ea va prezenta romanul „Une nuit d’amour à Iqaluit” publicat în 2021 (versiunea în engleză a apărut sub titlul „Pineapple Kisses in Iqaluit” la editura Guernica). Romanul a fost inspirat de experiența autoarei ca profesoară de istorie și literatură în Iqaluit, în Marele Nord. Un detaliu interesant este faptul că principalul personaj feminin al cărții, Irina, este eroina dintr-un alt roman al Feliciei Mihali, „The Darling of Kandahar”, apărut în 2012 (Linda Leith Publishing), care s-a bucurat de un mare succes în rândul cititorilor canadieni.

De asemenea, Felicia Mihali va fi prezentă și la standul nr. 401 al editurii Linda Leith, care în 2023 a publicat romanul „A Ramshackle Home”, traducerea în engleză a primului său roman, „Țara brânzei”. Publicul o va putea întâlni la acest stand, la o sesiune de dedicații ce va avea loc sâmbătă, 30 noiembrie, între orele 10:00 și 11:00.

Miercuri, 27 noiembrie, între 16:00 și 17:00, și joi, 28 noiembrie, între orele 18:00 și 19:00, iubitorii de poezie o vor putea întâlni pe scriitoarea Cristina Monțescu, care se va afla la standul editurii Écrits des Forges, nr. 1817, cu cel mai recent volum al său de poezii, „L’entrée rouge”, publicat în 2023.

Semnalăm, de asemenea, și prezența scriitorului și jurnalistului Michel Labrecque, autorul cărții „La Moldavie dans l’oeil du cyclone russe” (scrisă în colaborare cu Mihai Fusu, din Republica Moldova), în care acesta vorbește despre destinul acestei țări între amenințarea de la est, din direcția Rusiei, și speranța prosperității și stabilității reprezentate de Uniunea Europeană, la care Moldova dorește să adere. Michel Labrecque se va afla la Salon joi, 28 noiembrie, între orele 13:30-15:00, vineri, 29 noiembrie, între orele 19:30-21:00, și sâmbătă, 30 noiembrie, de la 16:30 la 18:00.

Programul complet precum și informații privind biletele de intrare sunt disponibile la www.salondulivredemontreal.com.