Santé Canada a autorizat primul vaccin împotriva COVID-19 ce va fi folosit în Canada. Este vorba de vaccinul dezvoltat de colaborarea americano-germană Pfizer-BioNTech.

Canada a devenit a treia țară care a aprobat vaccinul Pfizer în două doze împotriva virusului SARS-CoV-2, virus ce a ucis peste 1,5 milioane de persoane la nivel mondial. El a fost aprobat cu puțin timp în urmă în Marea Britanie, unde, din 8 decembrie, a și debutat campania de vaccinare, și în Bahrain.

CITIȚI ȘI: Situația Canadei în cursa frenetică pentru un vaccin împotriva COVID-19

Prin autorizația interimară acordată de Santé Canada se dă astfel startul celei mai ambițioase și complexe campanii de imunizare din istoria acestei țări. Termenii autorizației obligă însă producătorul să furnizeze în continuare informații către Santé Canada „privind siguranța, eficacitatea și calitatea vaccinului, pentru a se asigura că beneficiile sale continuă să fie demonstrate prin utilizarea acestuia pe piață ”, după cum se menționează într-un comunicat de presă al agenției federale.

Pentru păstrarea transparenței, Santé Canada s-a angajat să facă publice mai multe documente legate de decizia sa, inclusiv un sumar al dovezilor pe care le-a examinat pentru a aproba acest vaccin. Ele pot fi consultate aici, cu mențiunea că în săptămânile următoare se vor adăuga o serie de alte informații, precum un rezumat științific detaliat și datele complete ale studiilor clinice.

Primele doze vor fi administrate începând de săptămâna viitoare. Rezidenții din centrele de îngrijiri de lungă durată, personalul medical și canadienii în vârstă de 80 de ani și plus sunt primii care vor primi acest vaccin.

CITIȚI ȘI: COVID-19: Quebecul va vaccina mai întâi locuitorii din CHSLD

Canada a cumpărat 20 de milioane de doze ale vaccinului Pfizer-BioNTech și a rezervat alte 56 de milioane.