Potrivit planului anunțat de ministrul Sănătății, Christian Dubé, rezidenții din centrele de îngrijiri de lungă durată, CHSLD (centre d’hébergement et de soins de longue durée), primele și cele mai numeroase victime ale pandemiei, reprezintă segmentul de populație prioritar în ceea ce privește campania de vaccinare împotriva COVID-19.

Persoanele care se află în centrele de resurse intermediare și în cele de tip familial care au același nivel de vulnerabilitate și primesc același tip de îngrijiri ca cele din CHSLD vor intra, de asemenea, în prima categorie de vaccinare.

Vor urma lucrătorii din domeniul sănătății și persoanele care locuiesc în rezidențe pentru vârstnici (résidences pour aînés, RPA), după care vor fi vaccinați membrii comunităților izolate și îndepărtate, în principal în Nunavik și în Terres-Cries-de-la-Baie-James.

Restul populației va fi vaccinat pe grupe de vârstă, de la cei mai în vârstă la cei mai tineri. Ordinea este următoarea:

● persoane în vârstă de 80 de ani și peste;
● persoane cu vârste cuprinse între 70 și 79 de ani;
● persoane cu vârste cuprinse între 60 și 69 de ani;
● adulți sub 60 de ani care prezintă factori de risc.

Toate aceste categorii prioritare stabilite de Comité d’immunisation de l’Institut national de santé publique du Québec coincid cu cele enunțate de Ottawa recent și reprezintă puțin sub 4 milioane de persoane. Conform celor mai recente statistici, Quebecul numără 8,48 milioane de locuitori.

Potrivit guvernului federal, primele doze ale vaccinului produs de Pfizer și BioNTech vor ajunge în Canada săptămâna viitoare. În Quebec sunt așteptate 4.000 de doze. Deoarece sunt necesare două doze de persoană, 2.000 de persoane vor putea fi vaccinate imediat.

CITIȚI ȘI: Situația Canadei în cursa frenetică pentru un vaccin împotriva COVID-19

Apoi, între 21 decembrie și 4 ianuarie, alte 22.000 până la 28.000 de persoane din categoriile prioritare vor putea beneficia de acest vaccin.

Se estimează că în primele trei luni ale lui 2021 în Quebec vor fi livrate 1,3 milioane de doze din vaccinurile Pfizer și Moderna, ceea ce înseamnă că aproximativ 650.000 de oameni vor putea fi vaccinați.

Quebecul vizează ca 70% din populație să fie vaccinată, un procentaj vehiculat de cele mai importante organizații medicale din lume pentru ca imunitatea colectivă să fie atinsă. Criteriile privind ordinea de vaccinare sunt, așadar, vârsta, existența bolilor cronice, profesia și mediul de viață al unei persoane.

Vor fi organizate aproximativ douăzeci de situri de vaccinare pe întreg teritoriul provinciei. La Montreal vor fi patru, iar în Montérégie două.

De menționat că toate aceste date sunt provizorii, lansarea campaniei de vaccinare fiind condiționată de aprobarea vaccinurilor de către Santé Canada.