În zilele de 8 și 9 iunie, Canada va fi gazda reuniunii de anul acesta a G7. Institutul Angus Reid a condus un sondaj de opinie în care au fost analizate percepțiile canadienilor asupra celor mai importanți lideri mondiali, inclusiv a celor ce se vor întâlni în La Malbaie, Quebec.

Sondajul este similar unui alt sondaj Angus Reid, efectuat în 2014. Ca și acum patru ani, respondenții au fost rugați să selecționeze șase cuvinte dintr-o listă de 24 pentru a caracteriza zece lideri – membrii G7 și ai BRIC (Brazilia, Rusia, India și China). Italia lipsește însă datorită faptului că la data la care sondajul a fost condus, aceasta era încă în așteptarea formării unui cabinet după alegerile din martie a.c., în care nicio formațiune politică nu a reușit să dețină o majoritate în Parlament.

În mod deloc surprinzător, noul sondaj Angus Reid a revelat că președintele american Donald Trump stârnește cea mai mare antipatie în rândul populației canadiene. Acesta este adesea descris ca fiind „corupt”, „arogant” și „mincinos”. Pe de altă parte, premierul britanic Teresa May, cancelarul german Angela Merkel și președintele Franței Emmanuel Macron sunt priviți cu ochi mult mai buni de către canadieni, „puternic”, „influent” sau „carismatic” fiind adjectivele ce au revenit cel mai frecvent în descrierea acestora.

Vladimir Putin este un alt lider care, alături de Donald Trump, stârnește opinii negative: „corupt” este cuvântul ales de canadieni pentru a-l caracteriza pe președintele rus. Reamintim că în 2014 Rusia a fost exclusă, datorită anexării Crimeei, din ceea ce la vremea respectivă era G8.

În ceea ce-l privește pe Justin Trudeau, părerile sunt împărțite. El este perceput ca fiind „carismatic”, „plin de compasiune”, dar și „slab”, „arogant” sau „stângaci”. Totuși, comparativ cu felul în care Stephen Harper a fost descris în 2014, Trudeau este văzut cu ochi mult mai buni. Iată cuvintele pe care canadienii le-au ales în 2014 pentru a-l descrie pe Harper: „secretos”, „arogant”, „nesincer”, „strategic” și „plictisitor”.

Diferențele sunt și mai puternice atunci când vine vorba de felul în care Trump și Obama sunt percepuți. În 2014, opinia canadienilor vizavi de Obama era una foarte bună, acesta fiind cel mai adesea descris în termeni precum „influent”, „carismatic”, „plin de compasiune”, „inspirator” și „credibil”. Succesorul său este văzut în mod foarte negativ, ca fiind „arogant, „mincinos”, „bully”, „nesincer” și „corupt”.

În același timp, felul în care Angela Merkel și Vladimir Putin nu s-a schimbat prea mult față de 2014. Mai mult de jumătate dintre canadieni nu sunt însă familiari cu premierul japonez Shinzo Abe (64% spun că nu știu cine este), cel indian, Narendra Modi, (75%), sau cu președintele brazilian Michel Temer (90%).

Mai multe detalii despre rezultatele acestui sondaj aici.