Bee-Zed este un asteroid care orbitează în direcție contrară planetelor din sistemul nostru solar, pe aceeași orbită ca Jupiter. Cercetătorii susțin că acest interesant asteroid a fost capturat dintr-un sistem solar vecin, fiind deci un „emigrant” interstelar.

Jupiter, cea mai mare planetă din sistemul nostru solar, este însoțită în orbita sa în jurul Soarelui de un număr impresionant de asteroizi: circa 6.000. În întreg sistemul solar există mii și mii de asteroizi și doar 95 dintre aceștia au un sens de rotație contrar planetelor. Direcția de rotație este determinată de modalitatea în care sistemul solar a luat naștere: din nori de gaz și praf. Nu este deci de mirare că toate orbitează în același sens.

Iată însă că astronomii au descoperit un asteroid care, foarte probabil, a luat naștere într-un alt sistem solar, fiind un „imigrant” în al nostru. Este vorba despre asteroidul 2015 BZ509, denumit și Bee-Zed. Studiul care a ajuns la această concluzie a fost publicat recent în revista Montlhy Notices al Royal Astronomical Society: Letters.

Bee-Zed are o direcție de rotație în jurul Soarelui contrară lui Jupiter, însă partajează aceeași orbită ca giganta planetă. În ciuda faptului că Bee-Zed a fost identificat în 2014, doar în 2017 s-a ajuns la concluzia, în urma observațiilor astronomice dedicate, că acest asteroid ar putea proveni din spațiul interstelar. De aceea i se mai spune și Oumuamua, care în limba hawaiană înseamnă „mesagerul ce a sosit primul din depărtare”.

Specific asteroidului Bee-Zed este faptul că are o orbită extrem de stabilă, fiind ceea ce se cheamă un asteroid troian (ocupă aceeași orbită cu Jupiter, dar nu intră în coliziune cu acesta). Jupiter, cu forța de gravitație pe care o exercită, ar fi putut atrage spre sine asteroidul sau ar fi putut să-l proiecteze, precum o praștie gravitațională, spre Soare sau în spațiul interstelar. În realitate însă, orbita lui Bee-Zed este foarte de stabilă și se pare că această stabilitate este tocmai rezultatul interacțiunii gravitaționale norocoase (pentru Bee-Zed) care îl menține pe această traiectorie. Jupiter se învârte în jurul Soarelui cu o rotație completă la fiecare circa 12 ani. La fel și Bee-Zed. Cele două corpuri cerești se încrucișează deci o dată la șase ani, fără însă vreun pericol pentru micul asteroid, care nu riscă să „cadă” pe Jupiter.

Cercetătorii au efectuat o simulare pe calculator pentru a înțelege trecutul acestui bizar asteroid. Ei au ajuns la concluzia că Bee-Zed ar putea fi în actuala sa orbită de miliarde de ani – practic imediat după formarea sistemului nostru solar. El nu este totuși un obiect care s-a format în sistemul solar, întrucât, dacă aici ar fi luat naștere, ar fi trebuit să aibă același sens de rotație ca Jupiter.

Unde a luat deci naștere acest asteroid troian? Este întrebarea la care cercetătorii încearcă să răspundă în acest moment. Dacă într-adevăr el a fost „capturat” din exterior, atunci ipoteza cea mai probabilă este că s-a format într-un sistem solar ce a luat naștere în aceeași perioadă cu al nostru, într-o epocă a universului în care se formau multe sisteme solare în aceeași regiune a spațiului. Forța gravitațională exercitată de sistemul nostru solar și de către planetele în formare ar fi atras acest asteroid, care a fost capturat în orbita stabilă actuală. S-ar putea ca situația să nu rămână la fel în următoarele miliarde de ani, întrucât mici fluctuații gravitaționale ar putea destabiliza sistemul, având drept consecință căderea lui Bee-Zed pe Jupiter sau, dimpotrivă, aruncarea lui în afara orbitei stabile, spre Soare sau înspre periferia galaxiei.

Bee-Zed este primul asteroid interstelar descoperit. Ar putea exista și alții, iar astronomii încearcă să-i descopere. Acești mesageri ai altor lumi ne-ar putea ajuta să înțelegem mai bine procesul care dă naștere sistemelor solare, inclusiv al celui în care ne aflăm.