Vasta majoritate a quebechezilor este de acord ca purtarea măștilor să fie obligatorie în public, în timpul pandemiei de COVID-19.

Un sondaj SOM-Cogeco dat publicității recent dezvăluie că 89% dintre quebechezi sunt de acord ca guvernul să impună purtarea unei măști în transportul în comun.

În ceea ce privește purtarea obligatorie a unei măști în școli și unități comerciale, sondajul a relevat unele disparități regionale. La Montreal și împrejurimi, 80% dintre respondenți sunt în favoarea unei astfel de măsuri în magazine. Procentajul scade la 67% în regiunea Quebecului și la 65% în restul provinciei. În ceea ce privește școlile, la Montreal 76% din populație aprobă portul de mască; 59% au aceeași opinie în regiunea orașului Quebec.

Pe 12 mai, premierul Legault a recomandat în mod oficial purtarea unei măști în public, atunci când distanțarea fizică de doi metri este dificil de practicat. El a precizat că masca reprezintă un instrument în plus, facultativ, în combaterea răspândirii virusului.

Sondajul a relevat și faptul că aproximativ 50% dintre montrealezi intenționează să se deplaseze în afara regiunii metropolitane în această vară, în vreme ce doar 28% dintre respondenții aflați în alte zone ale Quebecului afirmă că sunt confortabili ca să-i primească în regiunea lor.    

Dacă granița dintre Canada și Statele Unite s-ar deschide pentru turism în următoarele luni, aproape 9% din quebechezi spun că ar merge în SUA în această vară.

Aproape două treimi dintre respondenți intenționează să rămână acasă și să facă diverse activități în regiunea în care locuiesc.

Sondajul a fost realizat online pe 11 și 12 mai, pe un eșantion probabilist de 1.100 quebechezi adulți și francofoni. Marja maximă de eroare calculată pentru totalul respondenților este de 3,8%, de 19 ori din 20.

În peste 50 de țări cetățenii sunt obligați să poarte o mască în public, printre care Franța și Germania. În România, purtarea măști este obligatorie după încetarea stării de urgență (15 mai), deși mai multe orașe și județe au adoptat deja această măsură.

Partidul liberal din Quebec este de părere că guvernul ar trebui să impună purtarea măștilor în transportul în comun, în toată provincia. La rândul său, Partidul québécois cere ca aceasta să fie obligatorie la Montreal, epicentrul epidemiei de COVID-19 din provincie.

La ora actuală însă, Quebecul nu dispune de suficiente măști pentru a răspunde unei cereri generalizate. Potrivit primului ministru Legault, ar fi nevoie de „zeci de milioane de măști”, mai ales pentru cele 500,000 de persoane care „în vremuri normale” călătoresc cu metroul montrealez. Aceste măști ar putea fi produse în Quebec în următoarele săptămâni, a adăugat Legault.

Cei care doresc să-și confecționeze o mască artizanală pot găsi instrucțiuni în ghidul publicat de ministerul Sănătății din Quebec.

Din punct de vedere legal, un aspect invocat de François Legault în cadrul conferinței de presă din 12 mai, mai mulți experți în acest domeniu au subliniat faptul că articolul 123 din Legea asupra sănătății publice (Loi sur la santé publique) prevede faptul că guvernul „poate ordona o măsură considerată necesară pentru a proteja sănătatea populației”. Aceasta ar putea include obligația de a purta o mască în locurile publice, în special în mijloacele de transport  în comun. Legea nu cere dovezi științifice pentru ca măsura să fie aplicată; aceasta poate să se bazeze pe „principiul precauției”, considerând urgența situației.

CITIȚI ȘI:

● Sondaj | Rata de aprobare a premierului Legault, în scădere