Sentimentele quebechezilor față de primul ministru Legault par să se mai fi răcit un pic, potrivit unui sondaj condus de firma Léger și Asociația de studii canadiene.

La începutul crizei COVID-19, populația Quebecului a manifestat o mare apreciere vizavi de leadershipul lui François Legault. Astfel, în primele șase săptămâni, cota sa de aprobare a oscilat între 91% și 95%, cea mai mare dintre toți premierii provinciali.

Săptămână trecută, procentajul celor mulțumiți de răspunsul guvernului se ridica la 88%, iar acum acesta se situează la 77%.

Scăderea poate fi explicată prin opiniile divergente în rândul populației privind măsurile de ridicare a restricțiilor.

Comparativ cu cotele de aprobare de la început, care frizau unanimitatea și care nu aveau cum să dureze prea mult, 77% reprezintă o scădere semnificativă, însă în alte vremuri acest procentaj ar fi considerat foarte bun. De altfel, François Legault se află acum la egalitate cu Justin Trudeau, despre care 76% dintre quebechezi declară ca sunt mulțumiți de felul cum gestionează această criză – o creștere de peste 10% față de începutul lunii aprilie.

Față de ceilalți premieri provinciali, François Legault se află acum undeva la mijloc, cu Jason Kenney, prim-ministrul albertan, înregistrând o cotă de aprobare de 62%, iar John Horgan, primul ministru din British Columbia, una de 88%.

Odată cu reluarea graduală a activităților economice și comerciale aproape peste tot în Canada, o majoritate dintre canadieni (57%) afirmă că se simt stresați să iasă afară și să se afle în public. În Quebec, un locuitor din doi (49%) declară că resimte acest stres atunci când își părăsește locuința.

Sondajul a relevat și faptul că populația ascultă din ce în ce mai puțin directivele autorităților. În această privință, quebechezii se evidențiază ca fiind printre cei mai docili dintre canadieni. Astfel, în timpul celei de-a opta săptămâni de confinare, un quebechez din trei (33%) afirmă că a încălcat cel puțin una dintre regulile impuse. Acum trei săptămâni, procentajul era de 26%, i.e. un quebechez din patru. Media națională se situează acum la 39%.

Sondajul a fost efectuat online între 8 și 11 mai, pe un eșantion non-probabilist alcătuit din 1,526 de canadieni, dintre care 421 quebechezi.

CITIȚI ȘI:

Sondaj | Canadienii se declară mulțumiți de răspunsul guvernului federal la pandemia de coronavirus