85% dintre canadieni sunt de părere că guvernul chinez nu a fost sincer sau transparent în legătură cu pandemia de coronavirus.

Un nou sondaj condus de firma Angus Reid arată că sentimentul de favorabilitate al canadienilor față de China este la un minim istoric în acest moment. Astfel, doar 14% din populația adultă a Canadei afirmă că are o opinie pozitivă vizavi de China, un procentaj redus la jumătate față de cel de acum 6 luni (29%).

Această deteriorare survine pe fondul acuzațiilor emise de Washington că Beijing a ascuns în mod intenționat severitatea focarului de COVID-19 în primele zile ale pandemiei, precum și a scepticismului exprimat de mulți alții în legătură cu numărul de îmbolnăviri și decese declarat oficial de China.

Mai bine de patru canadieni din cinci (85%) consideră că guvernul chinez nu este sincer cu privire la ceea ce s-a întâmplat în propria țară.

Opinia canadienilor vizavi de China s-a modificat semnificativ în rău de când autorităţile din această țară au arestat și încarcerat doi canadieni, ca ripostă la arestarea de către Canada a directoarei executive a Huawei, Meng Wanzhou (eliberată ulterior pe cauțiune).

Doar 11% dintre canadieni sunt de părere că eforturile comerciale ale Canadei ar trebui să se concentreze pe China, o scădere majoră față de 40% în 2015. Mai mult, patru din cinci canadieni spun că participarea Huawei la construirea noii infrastructuri 5G din Canada ar trebui interzisă.

Întrebați despre cum ar trebui Canada să abordeze relațiile cu China, trei sferturi dintre canadieni (76%) spun că drepturile omului și statul de drept ar trebui să aibă prioritate asupra oportunităților economice.

Dintre toți partenerii comerciali ai Canadei, locuitorii acestei țări consideră că Uniunea Europeană este cea mai bună alegere (52%) pentru a dezvolta legături comerciale mai strânse. Totuși, față de 2019, mai mulți canadieni (+9%) sunt pentru sporirea comerțului cu SUA – 37% potrivit acestui sondaj. Cota de favorabilitate a Statelor Unite în rândul canadienilor nu este însă prea bună – 38%, un nivel minim record în ultimii 40 de ani.

CITIȚI ȘI:

Sondaj | Copiii canadieni s-au săturat de școala la distanță, se tem să nu rămână în urmă și le e dor de prieteni
Sondaj | Sprijin masiv în rândul populației pentru interzicerea armelor de asalt de tip militar