Cei care speră să-și pareneze părinții sau bunicii au o alternativă temporară: utilizarea unei super vize, valabilă zece ani, care permite acestora să stea în Canada pentru o perioadă de până la doi ani.

În data de 28 ianuarie a fost deschisă, pentru un foarte scurt timp, perioada de depunere a formularului de intenție pentru parenarea părinților sau bunicilor.

Ministerul canadian al Imigrației, Refugiaților și Cetățeniei (Immigration, Refugees and Citizenship Canada – IRCC) anunțase că respectivul formular va fi disponibil online la ora 12.00 p.m. și că vor fi acceptate 20,000 de cereri. Numărul maxim de aplicații, 20,000, a fost atins în doar câteva minute, multe persoane nereușind nici măcar să se conecteze iar altele care erau pe cale să completeze formularul nu au avut timp să-l finalizeze. Frustrarea și comentariile critice au apărut imediat pe rețelele de socializare, în ziare și pe diferite forumuri și sperăm ca sub presiunea publicului, IRCC va ameliora sistemul de gestiune al aplicațiilor.

Potrivit guvernului, peste 100,000 de persoane au încercat să utilizeze sistemul de accesare a formularului de intenție de sponsorare și că, din punct de vedere tehnic, totul a mers bine. IRCC a precizat că au fost implementate măsuri ce permit detectarea cererilor multiple făcute de aceeași persoană și a posibilelor încercări de fraudă. De asemenea, după atingerea numărului maxim de candidaturi stabilit pentru 2019 și retragerea formularului online, ministerul a anunțat că vor fi verificate cererile primite, vor fi eliminate cele incomplete sau depuse de mai multe ori, fiind posibil ca în decursul anului să fie anunțată o nouă perioadă de depunere a formularului de interes până la atingerea limitei de 20,000 de dosare.

CITIȚI ȘI: Procedura de parenare a părinților și bunicilor: etape și detalii specifice Quebecului

În acest context, sugerăm celor care speră să-și pareneze părinții sau bunicii o alternativă temporară: utilizarea unei super vize, valabilă zece ani, care permite acestora să stea în Canada pentru o perioadă de până la doi ani.

Un părinte sau bunic poate fi eligibil pentru a cere o super viză dacă:
1. Are o scrisoare de invitație în Canada din partea unui copil sau nepot care include: declarația acestuia că va asuma suportul financiar pe toata durata vizitei; numărul de membri ai familiei; o copie a documentului de rezidență sau de cetățenie a persoanei care face invitația.
2. Are o asigurare medicală la o companie canadiană, validă pentru cel puțin un an de la data sosirii și în valoare de cel puțin 100,000$. Asigurarea trebuie achitată, deci trebuie inclusă factura. Nu sunt acceptate alte documente.
3. Face o verificare medicală și de cazier judiciar.

Persoana care face invitația trebuie să demonstreze că are venitul minim necesar pentru a asigura întreținerea familiei sale plus cea a invitaților. De aceea trebuie prezentat numărul total al membrilor familiei și cel al persoanelor invitate. Tabloul de mai sus vă poate ghida în verificarea venitului minim necesar.

Pentru demonstrarea capacității financiare, sunt indicate următoarele documente:
■ Aviz de cotizație sau T4/T1 al anului de impozitare cel mai recent;
■ Dacă este cazul, cec de asigurare de șomaj;
■ O scrisoare de la serviciu care să precizeze data de la care persoana care face invitația  lucrează, funcția și salariul acesteia;
■ Un talon de plată a salariului;
■ Extrase de bancă (ultimele trei luni).

Un alt element ce nu trebuie neglijat: agenții ce studiază cererea de viză vor verifica dacă persoana care va veni în Canada este un vizitator autentic, i.e. dacă va părăsi Canada la sfârșitul perioadei de ședere. Pentru aduce argumente în acest sens, cererea de super viză trebuie însoțită de documente care să ateste legăturile cu țara de origine, scopul vizitei și situația familială și financiară a persoanelor invitate.

CITIȚI ȘI:
Câteva cuvinte despre sponsorarea membrilor de familie

Despre prelungirea șederii în Canada în câteva cuvinte
Imigrația și condusul sub influența alcoolului sau a drogurilor

1 COMENTARIU

  1. Dupa cat timp poate reintra in Canada cineva care are Viza eTA pe pasaport? Daca sta 5-6 luni si apoi merge in SUA, de exemplu, sau chiar in Romania, cand se poate reintoarce in Canada? Dupa cat timp pentru a putea sta iarasi 6 luni?
    Multumesc anticipat pentru raspuns!

Comments are closed.