Pierderea în greutate este adesea o misiune foarte dificilă. Ca să vă fie mai ușor, vă sugerăm să țineți un jurnal alimentar.

Poate că ideea unui jurnal alimentar vi se pare una cu puține șanse de reușită, poate considerați că în cazul dumneavoastră ea nu are sens și că cere prea mult efort, poate vi se pare un pic ridicolă chiar. Treceți peste aceste dubii și încercați-o – există studii solide care arată că persoanele care țin un jurnal alimentar slăbesc mai mult decât cele care nu își însușesc acest obicei. Explicația e simplă: monitorizarea fiecărui lucru mâncat și băut (nu uitați că o grămadă de calorii vin sub formă lichidă!) face ca individul să conștientizeze și să se responsabilizeze vizavi de alegerile sale alimentare.

CITIȚI ȘI: Slăbitul, trei adevăruri esențiale

Clasica metodă, cea a creionului și hârtiei, funcționează foarte bine, dar dacă sunteți o persoană vizuală, puteți să fotografiați ceea ce mâncați, de la felurile principale, la gustările între mese și snack-surile de ronțăit la televizor, dar și ceea ce beți – răcoritoare, cafele sofisticate, cocktailuri, diverse alte băuturi alcoolice.

Sau poate preferați o altă metodă: în loc să documentați ceea ce mâncați, faceți o listă cu ceea ce ar trebui să conțină alimentația dumneavoastră sănătoasă pentru a vă menține sau pierde din greutate: legume, fructe, nuci și semințe, proteine de bună calitate, grăsimi sănătoase, apă, ceaiuri etc. Apoi, pe parcursul zilei, tăiați de pe listă ceea ce ați consumat. Iar dacă un aliment nu se află pe listă, nu vă atingeți de el! 

Există, de asemenea, o multitudine de aplicații smartphone, gratuite atât pentru Android cât și pentru Iphone, care ţin evidenţa caloriilor consumate şi a exerciţilor fizice practicate, și care, în multe cazuri, oferă și sfaturi privind o alimentaţie sănătoasă. Ele spot fi deci niște instrumente extraordinar de utile dacă v-ați propus să scădeți în greutate. MyFitnessPal este probabil cel mai renumit app privind jurnalele alimentare, însă exemplele sunt multiple, fiecare aplicație în parte având ceva particular și grade diferite de complexitate:  Lose It!, Fooducate, FatSecret etc. Există desigur și cele care se pot descărca contra cost, care oferă soluții celor ce urmează o dietă ketogenică, vegetariană etc.

Oricare din aceste metode alegeți, rețineți că este mult mai ușor să vă debarasați de kilogramele în plus dacă țineți un jurnal în care notați alimentele consumate de-a lungul zilei.

CITIȚI ȘI:
Postul intermitent și posibilele sale efecte asupra sănătății
Hormonii și mecanismele îngrășatului și slăbitului