Women’s Art Society of Montreal (WASM) organizează în parteneriat cu Square Foot Art cea de-a șasea ediție a evenimentului Square Foot Exhibition, intitulat anul acesta Art and Automobiles for a good cause. O parte din fondurile strânse în urma vânzării lucrărilor expuse vor fi donate organismului Mission Old Brewery din Montreal.

Fondată în 1894, WASM este una dintre cele mai vechi asociații canadiene menite să promoveze femeile în artă. Alături de Square Foot Art, McLaren Montréal și Mission Old Brewery, în data de 11 martie 2023, WASM prezintă Square Foot Exhibition – Art and Automobiles for a good cause. Evenimentul are loc între orele 11:00 și 16:00.

Conceptul acestei expoziții cu vânzare este simplu: toate lucrările trebuie să aibă formă pătrată, iar dimensiunile să fie un multiplu de 12”x12” (fără ramă), în orice mediu artistic, inclusiv textile și fotografie. Gazda evenimentului este unul din cei trei concesionari McLaren din Canada, situat în Laval, la 2300 boul. Chomedy. 10% din fondurile strânse în urma vânzării lucrărilor expuse vor fi donate la Mission Old Brewery din Montreal, organism care vine în ajutorul persoanelor fără adăpost (5% vor merge la WASM și 85% la artiștii participanți).

Printre cei 20 de artiști locali selectați se numără și trei de origine română: Lavi Picu (curatoarea și organizatoarea acestei expoziții până în ianuarie 2023, când din cauza unor probleme de sănătate legate de boala Lyme a trebuit să renunțe la post), Doina Falcon și Eva Halus. Artistele participă cu câte patru tablouri fiecare, dar vor aduce și câteva de rezervă deoarece atunci când un tablou se vinde, el este înlocuit cu altul.

Iată trei din lucrările semnate de artistele de origine română incluse în expoziția Square Foot Exhibition – Art and Automobiles for a good cause.

Lavi Picu – „Under My Skin”.
Doina Falcon – „Curious Dragonfly”, acrilic, 12”x12”.
Eva Halus – „Le bonheur il est où? Le bonheur il est là!”, acrilic, 24”x24”.

Square Foot Art Exhibition

Square Foot Art Exhibition este un eveniment artistic caritativ, o expoziție colectivă creată de două membre WASM, Susan Porter și Karen Hosker, care au decis ca prin intermediul artei să strângă fonduri pentru persoanele vulnerabile, fără adăpost.

În 2019, evenimentul de o zi a adunat peste 12,000$ pentru Mission Old Brewery. În 2020 și 2021 expoziția s-a ținut virtual, cu mai puțini artiști și cu mai puțin impact.

Pentru ediția din 11 martie 2023, inițial programată pentru noiembrie 2022, organizatorii și artiștii expozanți speră să reediteze succesul din 2019.