Demența asociată cu obezitatea seamănă cu boala Alzheimer, potrivit unui nou studiu montrealez publicat în Journal of Alzheimer’s Disease. În ambele cazuri, atrofia creierului este similară.

Potrivit autorului principal al studiului, dr. Alain Dagher, neurolog și cercetător la Institutul-spital de neurologie din Montreal (The Neuro, Universitatea McGill), antecedentele familiale reprezintă primul factor de risc pentru demență și Alzheimer. „Al doilea este obezitatea. Cu cât o persoană are mai multă greutate în exces, cu atât este mai mare pierderea de substanță cenușie”, spune acesta citat de La Presse.

Cercetătorii de la Montreal au demonstrat deja că obezitatea poate duce la acumularea de plăci de amiloid β în creier, asociate cu boala Alzheimer. Plecând de la dosarele medicale a 1,300 de pacienți britanici înscrise în baza de date UK Biobank, cercetătorii au observat o subțiere a cortexului temporo-parietal drept și a cortexului prefrontal stâng atât la pacienții obezi, cât și la cei bolnavi de Alzheimer.

„Următoarea etapă este de a vedea dacă putem face modificări la nivel de cortex tratând obezitatea. Există acum tratamente farmacologice, dezvoltate pentru diabet, care sunt foarte eficiente pentru obezitate”, afirmă, potrivit aceleiași surse citate, dr. Dagher. Neurologul crede că am putea vedea, de asemenea, dacă tratarea consecințelor obezității, cum ar fi hipertensiunea arterială și diabetul, scade riscul de demență.

Două potențiale probleme ale acestui studiu sunt absența datelor privind prezența mutației genetice APOE, asociată cu boala Alzheimer, și posibilitatea ca pacienții mai bolnavi să fie subreprezentați în baza de date. De asemenea, este posibil ca o susceptibilitate la atrofia cerebrală să ducă la obezitate.

Aceasta din urmă a fost avansată de autorul unuia dintre studiile citate de cercetătorii conduși de dr. Dagher, Michael Lev, de la Universitatea Harvard. „Din ce în ce mai multe studii arată că tulburările de alimentație și obezitatea sunt strâns legate de unele caracteristici cerebrale specifice”, spune dr. Lev.

Autoarea unui alt studiu citat de cel de la Neuro, Suzanne De La Monte, de la Univesitatea Brown (SUA), adaugă la rândul său că riscul de demență este mai ridicat doar în cazul persoanelor obeze, nu și al celor supraponderale. „Acest nou studiu confirmă datele obținute pe animale. Inflamația cauzată de obezitate pare să aibă efecte teribile asupra creierului”, afirmă  aceasta.

Prevalența demenței

● Prevalența demenței la persoanele cu vârste cuprinse între 70 și 74 de ani este de 2,4%.
● Prevalența demenței la cele peste 85 de ani este de 25%.
Sursa: Santé Canada

CITIȚI ȘI:

De ce femeile sunt mai predispuse să dezvolte Alzheimer?