Lavi Picu este o artistă interdisciplinară, promotoare culturală și activistă pentru diferite organizații caritative din Montreal. Cu un bacalaureat în lingvistică de la Universitatea Ovidius din Constanța, obținut în 2003, studii în traductologie la Universitatea Concordia și un certificat în Managementul resurselor umane la Universitatea McGill, Lavi Picu a virat spre arte vizuale din nevoia de a-și exprima mai bine sentimentele și emoția. În interviul de mai jos, realizat de Eva Halus pentru Accent Montreal, Lavi Picu vorbește despre mesajul pe care dorește să-l transmită prin limbajul mai direct al culorilor, formelor și texturilor.

Eva Halus: Lavi Picu, ați studiat în domeniul literelor, al traducerii și compoziției literare și ați publicat numeroase articole și câteva volume de versuri. Ați ales ca mediu de expresie și pictura. Ce vă îndeamnă să creați, să vă împărtășiți ideile și viziunea pe aceste căi?
Lavi Picu: În cazul meu, arta și boala Lyme sunt strâns legate. Cariera mea de artist a început cu un curs de terapie prin artă. Un ultim remediu alternativ în lupta mea cu Lyme, ce s-a dovedit a fi o revelație. Pictura a devenit o metodă de exprimare fără cuvinte. Am redus vocea rațiunii și am început să eliberez emoții.

Pictura intuitivă și doodling-ul m-au ajutat să creez o lume interioară în care am putut evada și uita de durerile și simptomele cauzate de boala Lyme. Gradual am conectat lumea interioară cu exteriorul și-am început să îmi exprim ideile și conceptele prin creațiile mele. Datorită acestui nou mediu de expresie am reușit să ating o nouă audiență pentru misiunea mea de face cunoscute simptomele invizibile ale bolii Lyme. Nu am restricții în ceea ce creez, îmi place să explorez medii noi, diferite tehnici în picturile mele abstracte sau figurative.

Scrisul (blogging-ul), poezia, pictura și desenul sunt canale de distribuție diferite ce îmi permit să sensibilizez publicul cu privire la această boală controversată. Pentru informații mai detaliate despre boala Lyme, puteţi vizita site-ul meu, www.a-zlyme.com.

Borelioza (Lyme) e greu de diagnosticat și testele nu sunt întotdeauna un bun indicator. Puțini știu că Lyme cauzează o gamă largă de simptome și că multe dintre acestea nu sunt vizibile, ca de exemplu senzația de arsură sub piele, migrene, șocuri electrice, dureri musculare, dureri articulare, probleme neurologice, anxietate, depresie etc.

O mare parte din persoanele atinse de Lyme se regăsesc în situații în care cei din jur nu-i cred că sunt bolnavi, deoarece simptomele lor nu sunt vizibile precum în cazul celor care suferă de cancer sau alte maladii incurabile. Evident că acest lucru le este dăunător!

Ideea de a face cunoscute aceste simptome invizibile a venit tocmai dintr-o astfel de experiență. Lovindu-mă mereu de acest val de ignoranță, am realizat că singurul lucru care se poate schimba este atitudinea mea. Mi-am propus să îi „educ” pe cei din jurul meu în ceea ce privește acest subiect. Cu timpul, acțiunea de sensibilizare a luat amploare și am căutat mereu noi medii prin care să comunic această viziune cât mai multor persoane.

EH: Sunteți implicată în diverse organisme montrealeze, printre care și Women’s Art Society of Montreal (WASM) și Association québécoise de la maladie de Lyme (AQML). Vorbiți-ne despre activitatea dvs. în aceste două organizații.
LP: WASM este o organizație fondată în 1894 ce promovează femeile în domeniul artei și nu numai. Acum câțiva ani am trimis o cerere de participare la una din expozițiile organizate de WASM și la puțin timp după, am decis să mă alătur echipei de voluntari ca membră a Consiliului de administrație, mai precis ca Director Evenimente Caritative.

Idea de a organiza un eveniment caritabil servește două scopuri: de a sensibiliza și de a strânge fonduri. În fiecare an, WASM organizează un eveniment caritabil cu strângere de fonduri pentru o anumită cauză. Grație altruismului artiștilor membri ce donează un procentaj din valoarea creațiilor lor, am reușit să cooptăm și alte organizații caritabile ce se implică direct în a îi ajuta pe cei nevoiași.

Acum doi ani am organizat o expoziție de artă și o licitație împreună cu Saint Columba House din Montreal. Programul lor numit „Hand-in-Hand” oferă suport persoanelor cu deficiențe intelectuale, mentale și/sau fizice, cu vârste între 55 și 70 de ani. Este singurul program anglofon din Montreal. Participanții au venituri mici și sunt stigmatizați în societate. Datorită acestui program, aceștia au acces la activități culturale și sunt primiți într-o comunitate în care se simt ascultați, văzuți și apreciați. În cadrul colaborării noastre, am realizat un parteneriat între artiști și beneficiarii acestui program și i-am rugat pe toți să creeze câte o lucrare ce a fost ulterior inclusă în catalogul pentru licitație. (din cauza pandemiei, totul a fost realizat online.)

Anul trecut am ales să lucrăm cu Rotary Club of Westmount și Montreal Art Centre (CAMAC). Evenimentul, intitulat „Art For Good” și organizat în cadrul celebrării a 90 de ani de existență a Rotary Club of Westmount, s-a înscris în misiunea acestui organism de a veni în sprijinul celor fără adăpost, a femeilor și copiilor victime ale abuzurilor. Am avut peste 50 de artiști participanți și peste 120 de opere de artă (tablouri, sculpturi, desene, fotografii etc.).

În afara activității mele pentru WASM, în 2021 am organizat un proiect colaborativ cu Galeria Saturday Swim din Montreal. Este vorba de o expoziție colectivă numită „Making The Invisible Visible” ce a avut ca scop să pună accentul pe simptomele vizibile ale mai multor boli, printre care și Lyme. Eveniment a reunit 14 artiști din Quebec ce au o legătură directă cu tema propusă, și a reușit să strângă fonduri pentru Association québécoise de la maladie de Lyme a cărei membră sunt.

EH: Ați fost așadar curatorul mai multor expoziții cu vânzare menite să strângă fonduri pentru diverse cauze. Ce elemente cheie sunt necesare ca să poți fi gazda unui astfel de eveniment?
LP: Artiștii sunt primordiali, căci fără ei astfel de evenimente/expoziții nu pot avea loc. Le mulțumesc pe această cale pentru implicarea lor în fiecare din proiectele propuse.

Alegerea temei și găsirea sponsorilor sunt importante în planificarea evenimentului. Apoi planificarea bugetului, delegarea responsabilităților, marketingul, documentarea evenimentului, sunt sarcini ce vin după.

Anul acesta am început să lucrez în proiectul numit „Square Foot Art”, ce vizează strângerea de fonduri pentru Old Brewery Mission Montreal, o organizație ce îi ajuta pe cei fără adăpost. Square Foot Art este un eveniment artistic, o expoziție colectivă de artă creată de două membre WASM, Susan Porter și Karen Hosker, care au decis să strângă fonduri pentru cei mai puțini norocoși. Înainte de pandemie, în 2019, au adunat peste 12,000$ într-o singură zi, pentru Old Brewery Mission. Din cauza pandemiei, în 2020 și 2021 evenimentul nu a putut avea loc. Cum Karen Hosker s-a întors în Anglia, Susan Porter ne-a încredințat acest proiect.

Inițial, expoziția trebuia să aibă loc în noiembrie a.c., însă din cauza lipsei de personal din mai multe domenii, a fost reprogramată pentru luna martie 2023. Avem plăcerea de a avea ca sponsor principal firma McLaren. Evenimentul se va desfășura în showroom-ul McLaren din Laval și va avea multe surprize pe care nu vi le pot dezvălui pentru moment.

EH: Sunteți o artistă vizuală interdisciplinară și autodidactă, cu o bogată experiență în lumea artistică, a organismelor pentru artiști, atât ca pictoriță participantă, cât și ca organizatoare. Ce influențe, de ieri și de azi, gravitează în jurul creației dvs. artistice?
LP: Întotdeauna am fost interesată să învăț lucruri noi. Curiozitatea m-a împins să lucrez în mai multe domenii. Ca mulți dintre artiștii de azi, am un CV ca artist și un CV ca profesionist într-un alt domeniu, nu cel al artei. Activitatea pe care o desfășor la WASM combină dragostea mea pentru artă cu dorința de a îi ajuta pe alții și pune în practică cunoștințele acumulate în domeniul administrativ. Cred că am căutat mereu activități ce satisfac ambele emisfere cerebrale pentru a-mi dezvolta atât creativitatea, cât și spiritul analitic.

În ziua de azi artistul este un mic întreprinzător. Pe lângă timpul alocat creației și explorării, trebuie să rezerve timp și buget pentru dezvoltarea profesională, promovare etc. Experiența managerială/administrativă și organizațională, capacitatea de a comunica mi-au fost de folos în cariera de artist.

Lavi Picu – „Have we met”, 30”x 30”.

Lucrările mele sunt un produs al luptei cu boala Lyme, al dorinței de a „vorbi” în culori calde despre lucruri mai puțin plăcute. Atât picturile abstracte, cât și cele fluide dezvăluie interesul pe care îl am vizavi de lumea macro și prezintă o incursiune a durerii în corpul uman. Inspirată de o imagine a bacteriei Borrelia Burgdorferi la microscop pe fond negru, încerc să descriu un voiaj al acestei bacterii prin corp, la nivel microscopic. Lucrările figurative prezintă în general portrete de femei de diferite origini și ilustrează fie un simptom invizibil, fie o poveste legată de experiența mea cu Lyme.

Creațiile mele servesc un rol multiplu: estetic, inspirațional și reflectiv deoarece încearcă să schimbe anumite prejudecăți, să modeleze gândirea privitorului și să elimine anumite idei convenționale ale societăţii.

EH: Între 22 și 29 octombrie 2022 participați la o expoziție de grup organizată de Galeria Ambigu din Montreal (1761 rue Atateken, H2L 3L7). Ce anume expuneți?
LP: Expun cinci tablouri figurative pictate în acrilic. Sunt cinci portrete de femei. Fiecare are o poveste și reprezintă un simptom invizibil al bolii Lyme. Sunt inspirate din trecutul meu cu această boală. Toate sunt realizate într-un stil modern, în culori vii, și ascund multe simboluri.

Lavi Picu – „Lost”, 30”x 30”.

EH: Planuri de viitor?
LP: În linii mari, pentru 2023 mi-am propus următoarele: o expoziție solo la vară, care să exploreze simptomele invizibile ale bolii Lyme într-o nouă perspectivă, prin intermediul unei noi serii de picturi conceptuale; o linie vestimentară și o colecție de produse derivate având la bază creațiile mele; o rezidență de artist de una sau două săptămâni, ca să învăț să lucrez cu un nou mediu; organizarea unui eveniment caritabil pentru sănătatea mintală; iar în plan literar, să continu să lucrez la noua carte începută – un roman de data aceasta.

Repere biografice

Lavi Picu este o artistă interdisciplinară care din 2007 luptă împotriva bolii Lyme. Prin intermediul picturii și scrisului, Lavi Picu militează pentru apărarea drepturilor persoanelor atinse de această boală.
Deține un bacalaureat în lingvistică de la Universitatea Ovidius din Constanța, o diplomă în traductologie de la Universitatea Concordia și un certificat în Managementul resurselor umane de la Universitatea McGill.
A publicat patru volume de versuri în engleză și numeroase articole, inclusiv în Huffington Post și revistele The Mighty și Quail Bell.
Are la activ numeroase expoziții, individuale și colective, iar picturile sale se regăsesc în colecții private în Europa, Asia, America de Nord și America Centrală.
Lavi Picu este membră activă în consiliul de administrație al Women’s Art Society of Montreal (WASM) și este implicată în numeroase alte organisme de binefacere.