Se estimează că trei din patru canadieni activi sexual vor fi infectați cu virusul papiloma uman (eng. Human papillomavirus, HPV) cel puțin o dată în cursul vieții lor. Cum putem să ne protejăm? 

Acest virus poate părea inofensiv, căci în unele cazuri se poate întâmpla să dispară fără ca pacienții să-și dea seama că suferă de el. De cele mai multe ori însă, HPV produce veruci genitale (negi genitali), teste anormale de detectare a cancerului de col uterin ce necesită biopsii, precancere care necesită chirurgii și chiar 11 tipuri diferite de cancer.

Vaccinarea contra HPV s-a dovedit în mod clar extrem de eficace în prevenirea acestor infecții – verucile genitale și leziunile precanceroase ale colului uterin. Este vorba de un mijloc de prevenție oferit în mod gratuit în toate școlile din Quebec fetelor și băieților începând din clasa a 4-a primară (vaccin în două doze). Acordul părinților este necesar. Pentru aceasta, li se trimite un formular de accept în agenda copiilor lor. Fetele cu vârste cuprinse între 9 și 18 ani, cât și persoanele cu imunitate redusă de la 9 la 26 ani pot să beneficieze de acest vaccin gratuit.

Chiar dacă pentru femeile și bărbații adulți ce se încadrează în alte categorii de vârstă vaccinul nu mai este gratuit, el este recomandat pentru a diminua recidivele leziunilor asociate cu HPV sau pentru a se proteja de HPV înaintea începerii unei noi relații amoroase.

Vaccinul este foarte securitar și nu este asociat cu comportamente sexuale periculoase la tinerii care au fost vaccinați. Imigranții și refugiații recurg, în general, într-o măsură mult mai mică la mijloacele de depistare legate de HPV (citologia colului uterin, de exemplu, efectuată cu ocazia examenului ginecologic, numită odinioară test PAP). A nu fi vaccinat constituie un risc important pentru infecții care pot fi foarte serioase și care sunt atât de ușor de prevenit grație vaccinului.

Pentru mai multe informații puteți contacta organismul Alliance des communautés culturelles pour l’égalité dans la santé et les services sociaux (ACCÉSSS) la 514-287-1106, post 22. Informațiile vă pot fi oferite în limba română.