În acest început de an, vă prezint o listă cu zece mistere din fizica modernă care așteaptă să fie dezlegate, în speranța că 2023 va aduce, poate, răspunsul la unul sau chiar mai multe dintre aceste mistere. Evident, lista nu este completă.

1) Ce este materia întunecată, acea materie care se pare că atrage gravitațional materia vizibilă, însă nu emite lumină și nu o vedem, și ar fi de circa 5-6 ori mai multă în Univers decât materia vizibilă? Din ce este făcută? Chiar… există?

2) Ce este energia întunecată, cea care face astfel încât expansiunea Universului să accelereze? Energie care ar fi circa 70% din totalul de materie și energie din Univers. Chiar… există?

Imagine: scientia.ro.

3) Ce se întâmplă cu energia (cuantică) a vidului, care pare a fi mult mai mare decât ce ne spune matematica? Mare mister… Cum scăpăm de ea?

4) Din ce este făcută inima stelelor neutronice? Conțin materie cu cuarci de tip strange (sub formă de kaoni, hiperoni sau chiar stele de tip strange, adică unde quarkurile nu mai sunt legate în particule ci libere în inima stelei)?

5) Care este teoria care explică ce se întâmplă în interiorul găurilor negre? Vom ajunge la o teorie a gravitației cuantice (printre candidați: teoria corzilor/string theory și teoria gravitației cuantice cu bucle/quantum loop theory)? Sau este necesară, dimpotrivă, o integrare a gravitației în teoria cuantică? Sau… ?

6) Care este soluția problemei legate de tensiunea constantei lui Hubble? Adică a faptului că metode diferite (stelele sau radiația cosmică de fond) dau valori diferite pentru constanta Hubble, cea care ne spune care este viteza de expansiune a Universului. Este nevoie de o nouă fizică sau este ceva ce nu am înțeles încă?

7) Care este soluția eternei probleme a măsurătorii în fizica cuantică (cea legată inclusiv de paradoxul pisicii lui Schroedinger)? Putem înțelege care soluție este cea corectă dintre multele propuse (mecanica bohmiană, teoria universurilor paralele sau modele de colaps dinamic)? Vom ajunge în cazul modelelor de colaps dinamic la un semnal măsurabil? Ar fi o revoluție în fizică, întrucât ar însemna că actuala mecanică cuantică este doar aproximația unei noi teorii care trebuie încă descoperită.

8) Neutrinii, aceste fantomatice particule a căror masă, extrem de mică, încă nu a fost măsurată, sunt particule de tip Majorana sau Dirac? Cu alte cuvinte, sunt neutrinii și antineutrinii aceeași particulă sau sunt particule diferite? Răspunsul la această întrebare ar avea consecințe greu de evaluat pentru fizica particulelor, dar și în cosmologie.

9) Ce s-a întâmplat cu antimateria? Unde a dispărut imediat după Big Bang? Ruperea simetriei CP explică, dar doar parțial, acest mister. De ce trăim într-un univers de materie? Există și alte particule cu rupere foarte mare a simetriei CP (neutrini)? Sau ne scapă ceva?

10) Care este răspunsul la paradoxul Fermi? Unde sunt ceilalți, extratereștrii? Există alte civilizații avansate în Univers?

V-am prezentat o listă cu zece din misterele fizicii actuale. Ar fi minunat dacă în noul an am reuși să răspundem la una (sau mai multe) dintre aceste întrebări!

Doresc tuturor cititorilor un an nou cât mai fericit, plin de bucurii și împliniri dar și de… știință!