Controversele care înconjoară Twitter au determinat pe mulți dintre abonații săi să-și anunțe intenția de a părăsi platforma. Printre ei, și oameni de știință, mult mai numeroși pe Twitter decât ne-am fi închipuit.

De cele mai multe ori asociem Twitter cu vedete, cu personalități din mass-media sau din sfera politică. Totuși, informația științifică și-a găsit un loc și a circulat mereu pe această platformă, după cum notează un reportaj al revistei Science, citat de Agence Science Presse. „Cred că acest lucru a jucat un rol important în diseminarea informațiilor în general și între oamenii de știință și public, de exemplu în timpul pandemiei”, este de părere politologul Michael Bang Petersen, de la Universitatea Aarhus (Danemarca), al cărui cont numără 33.000 de abonați.

Nu întotdeauna cu efecte pozitive însă, căci odată cu o vizibilitate sporită vin și trolii și atacurile îndreptate împotriva cercetărilor, în special a celor care în timpul pandemiei au asumat un rol de vulgarizare a datelor științifice, după cum a relevat un sondaj condus și publicat de revista Science (In the Line of Fire,martie 2022).

O parte dintre cei care au rezistat acestor atacuri ostile se gândesc acum să plece de pe Twitter. Teama cea mare este că sub Musk, discursul de pe Twitter se va deteriora și mai mult. O teamă amplificată de concluziile unei analize publicate în luna noiembrie de către Center for Countering Digital Hate, un organism american care monitorizează discursurile instigatoare ură online, care arată că în săptămâna lui 31 octombrie – prima săptămână completă după achiziționarea Twitter-ului de către Elon Musk – mesajele de ură împotriva homosexualilor, evreilor, hispanicilor și a persoanelor de culoare, au crescut vertiginos.

Nu este încă foarte clar tipul de moderare pe care Twitter îl va avea – dacă va avea, considerând că Musk și-a afișat în repetate rânduri preferința pentru o libertate de exprimare fără nicio constrângere. Mai mult decât atât, Musk însuși a fost promotorul unor informații false în timpul pandemiei.

Este imposibil de știut câți vor trece la fapte și vor părăsi platforma: un număr mare de oameni de știință sunt dispuși să mai acorde o șansă acestei rețele sociale și noului său proprietar. Citată de Science și Agence Science Presse, virologul Angela Rasmussen de la Universitatea din Saskatchewan (care are peste 400,000 de urmăritori) mărturisește că a fost ținta hărțuirilor și atacurilor online, dar notează și faptul că Twitter i-a servit și continuă să-i servească la nivel profesional pentru a fi în contact cu diverși colegi, pentru a dobândi cunoștințe noi și a partaja informații. O mutare pe Mastodon – platforma adesea citată ca o alternativă la Twitter – ar fi posibilă pentru comunitatea științifică, dar nu este sigur că publicul larg ar urma-o.

CITIȚI ȘI:

Ponderea energiilor regenerabile în totalul energiei consumate în Quebec
Sunt fructele și legumele din ziua de azi mai puțin bogate în nutrienți?