Sâmbătă, 14 ianuarie 2023, va avea loc la Montreal un eveniment special dedicat Zilei Culturii Naționale.

Prima parte a acestui eveniment va fi consacrată poetului național Mihai Eminescu, cu recitări de poezii de către scriitori și poeți din comunitatea noastră. Invitat special: Pr. Dr. Maxim Iuliu-Marius Morariu.

Partea a doua va fi un omagiu adus lui Victor Socaciu, de la al cărui deces s-a împlinit un an pe 27 decembrie 2022. Victor Socaciu, Consul General al României la Montreal în perioada 2014-2017, este cel care a propus marcarea unei zile a culturii care să coincidă cu ziua de naștere a poetului Mihai Eminescu. Astfel, în noiembrie 2010, a fost promulgată legea prin care data de 15 ianuarie a fost declarată  Ziua Culturii Naționale.

Își vor da concursul soliștii Luminița Pușcaș, Călin Dan și Călin Rotar, care vor susține un mini-recital de muzică folk cu piese din repertoriul lui Victor Socaciu.

Evenimentul, organizat de mai multe asociații comunitare românești din Quebec, va avea loc între orele 11:00 și 15:00 la Centrul socio-comunitar 6767 Côte-des-Neiges, sala 602. Va fi servit un meniu tradiţional românesc. Intrarea este gratuită.